Kada pročitate Un Dijeta, na šta vas asocira? Ujedinjene nacije? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan onda ste u krivu. Uprkos tome što njen naziv zaista može da se dovede u vezu sa ovom svetskom organizacijom, to nije slučaj.

Un dijeta je tačnije dobila ime od engleske reči undiet, što bi u bukvalnom prevodu trebalo da znači „nedijeta“. Uprkos njenom prevodu, ne znači da neće biti trenutaka kad ćete morati da se iskontrolišete oko ishrane. Un dijeta nije baš laka i budite sigurni da će biti perioda kada ćete biti gladni.

un dijeta

Ova dijeta nije kratkoročna dijeta, već je predviđeno da traje 90 dana. Nakon tog perioda potrebno je napraviti pauzu od 3 mjeseca, a ukoliko niste zadovoljni rezultatitma, tj. želite da skinete još kilograma onda možete opet započeti dijetu.

Princip ove dijete jeste u kombinovanju namirnica, a hrana je podeljena u četiri osnovne grupe, prema njihovim hranjivim dejstvima. To su proteini, skrob, ugljeni hidrati, vitamini.

Kako započeti un dijetu, koje namirnice koristiti, recepte i slično…o svemu tome u nastavku teksta.

Kako funkcioniše UN dijeta?

Za razliku od većine dijeta, tokom UN dijete možete da konzumirate svu hranu, s tim što je ishrana podeljena po danima, prema tome šta jedete i šta od hrane smete da kombinujete.

Uz ovu dijetu moguće je izgubiti 20 kilograma za tri meseca, ali kao što smo rekli biće trenutaka kad ćete gladovati, stoga morate znati da ova dijeta nije baš tako jednostavna i laka.

Spomenuli smo kombinovanje namirnica i njihova hranjiva dejstva. Upravo zbog toga postoje i četiri faze na kojim se zasniva UN dijeta. Ove faze se naizmenično menjaju, i njihov raspored se mora strogo poštovati.

  • proteinski dan
  • skrobni dan
  • ugljenohidratni dan
  • voćni dan

Obavezno je da se dijeta započne sa proteinskim danom, pa onda redosledom kako smo naveli. Zabranjeno je menjanje redosleda.

Pravila kojih se morate pridržavati

Kao i u svakoj dijeti, tako i u UN dijeti postoje određena pravila i standardi od kojih se ne sme odstupati.

  1. Voćni doručak – O doručku u Un dijeti ne morate puno da razmišljate. Svih 90 dana za doručak jedete isključivo voće. Dakle bez obzir koji je dan u pitanju, vi jedete voće u paru. Tako možete pojesti dve jabuke i dve narandže, dva kivija i dve kruške i slično. Ukoliko se odlučite za bananu, biće dovoljna jedna banana, ne dve. Ako želite sitno voće onda je jedna šolja, recimo malina, ekvivalentna mera. Dakle voće za doručak pa da vidimo kako ćete se nositi sa tim 🙂
  2. Početak sa proteinskim danom – Već smo spomenuli, ali da napomenemo još jednom. Obavezno je da proces dijete započnete sa proteinskim danom.
  3. Večera posle 20 časova je zabranjena -Posle ovog sata zaboravite na hranu. Pauza između obroka ne bi trebalo da bude kraća od dva sata.
  4. Ručak i večera su mahom isti -U ovoj dijeti namirnice koje jedete za ručak treba da jedete i za večeru. Jedina razlika je što za večeru treba da unesete duplo manje hrane u odnosu na ručak.
  5. Pijte tečnost u toku dana – Minimalno dve litra vode morate popiti. Dozvoljeno je unošenje i drugih tečnosti, poput čaja, kafe i limunade, ali bez dodatnog šećera. Alkohol i gazirani sokovi su zabranjeni.
  6. Vodeni dan – Ovo je možda i najteže pravilo. 29., 58., i 87. dan su predviđeni za vodu. Dakle ova tri dana tokom tromesečne dijete su rezervisana isključivo za vodu i na te dane ne smete da unosite ništa od hrane.

Un dijeta recepti i jelovnik

U nastavku ćemo vam navesti neke recepte i jelovnik koje možete konzumirati tokom Un dijete. Kao što smo rekli, za doručak je tokom čitave dijete voće (isključivo sveže, nikako konzervirano), pa ćemo se ovde osvrnuti na ručak i večeru, po fazama odnosno danima.

un dijeta recepti

Proteinski dan

Ručak:
Meso (preporuka je pileći file) u količini ne većoj od 250 grama. Supa po mogućnosti bez rezanaca. Jaja i mleko su proteinski proizvodi, pa ukoliko ne želite meso, možete pojesti tri pečena ili kuvana jajeta. Parče integranlnog hleba je dozvoljeno da pojedete uz ovakav ručak.

Večera:
Nema puno filozofije, za večeru pojesti upola manje, pa recimo možete izbaciti supu i hleb.

Napomena: postoje takozvane neutralne namirnice koje možete koristiti uz svaki obrok a to su: kupus, mrkva, karfiol, pečurke, krastavci, paradajz, zelena salata i slično.

Skrobni dan

Ručak:
Ono što je bitno jeste da namirnice koje spremate budu isključivo kuvane. Možete kuvati krompir, grašak, pirinač, pasulj, mrkvu. Skuvane namirnice možete po želji posoliti. Parče hleba je dozvoljeno, kao i salata u neograničenim količinama.

Umesto ovog možete napraviti i paprike punjene mlevenim mesom. Uz ovaj obrok je moguće napraviti i supu.

Večera:
Jednostvano, prepolovite ono što ste unosili za ručak. Ovde je obavezno da ne jedete hleb za večeru.

Dan ugljenih hidrata

Ručak:
Ovde na red dolazi testenina. Jedna od namirnica koju možete spremiti jesu špagete sa kečapom ili paradajz sosom. Da bi obrok bio ukusniji možete dodati bibera, belog i crnog luka, te maslinovo ulje. Ako želite da malo više zavirite u italijansku kuhinju, onda umesto ovih testenina možete uzeti i picu.

Večera:
Za razliku od prethodnih dana kada ste za večeru jeli isto što i za ručak, ovde su moguća odstupanja. Umesto manje količine onog što ste pojeli za ručak, za večeru možete konzumirati recimo dva parčeta torte, ili nekoliko manjih kolača. Tri kugle sladoleda su takođe dovoljne. Preporuka jeste da pored onoga što pojedete, obavezno uzmete jedan red crne čokolade. Čokolada je dobra jer štiti organizam od moguće energije.

Voćni dan

Ručak i večera:
Ovde ne morate puno maštati. Jednostavno kombinujte razne voćke za ručak. Napravite voćnu salatu od lubenica, jabuka, dinje i ostalog voća po izboru. Obzirom da je ovo vitaminski dan, može uporedo konzumirati i namirnice koje su navede kao neutralne tj. povrće. Nema puno odstupanja ni za večeru.

Vodeni dan u UN dijeti

Kao što smo rekli, svaki 29. dan tokom dijete treba da pređete na tzv. vodeni dan, kada tokom čitavog dana konzumirate isključivo vodu. Nikakva hrana ne dolazi i obzir. Pored obične vode može se konzumirati i nezasićeni čaj ili limunada.

vodeni dan

Un dijeta iskustva

Kad su u pitanju Un dijeta iskustva ona su različita. Bez obzira što se u samom „pravilniku“ dijete navodi da ćete smršati preko 20 kilograma, to sa korisnicima ove dijete često nije slučaj. Polovina od toga je siguran broj koji ćete izgubiti, a za sve preko je upitno.

Ono što iskustva korisnika govore, jeste da tokom prve dve sedmice dijete ne primete nikakav pomak kad je u pitanu gubitak kilograma. Ovo svakako može da negativno utiče na vašu motivaciju, posebno ako znate da postoje neki drugi načini gdje ćete jednostavnije i brže skinuti višak kilograma.

Mnogi su probali tablete za mršavljenje kao dodatak ishrani. Proverite i vi!

Tokom Un dijete preporučljivo je da uzimate jednu tabletu uz ručak, koja sadrži dnevnu dozu vitamina i minerala.

Predviđeno trajanje Un dijete jeste 90 dana. Nakon toga slede tri meseca pauze gde se za doručak nastavlja konzumirati isključivo voće, a za ručak i većeru možete se vratiti standardnoj ishrani. Ukoliko želite nastaviti sa Un dijetom onda to možete tek nakon ta tri pomenuta meseca.

Ukoliko i prije isteka 90. dana izgubite željeni broj kilograma, iskustva govore da možete prekinuti sa dijetom i nastaviti sa zdravom ishranom.

Nadamo se da smo vam uspeli približiti sve ono što čini un dijetu. Kao i ostale dijete, tako i ova ima svoje prednosti i mane. Na vama je odluka svakako da li ćete započeti ili ne.

Pročitajte 10 najboljih dijeta za mršavljenje.

Tekst je informativnog karaktera. U slučaju neuspeha sa nekom od dijeta, autor ovog teksta nema ništa sa tim. Informacije napisane u tekstu ne mogu zameniti lekarski savet. Stoga je naša preporuka da ukoliko se odlučite na neku od dijeta, prethodno zatražite savet od doktora ili nutricioniste.

Slični članci: Da li ste probali hrono dijetu?

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.