Kefir se konzumira širom sveta i postoji vekovima. To je fermentirano mlečno piće razvijeno u planinama severnog Kavkaza prema narodnom vjerovanju. Ime kefir dolazi od turske reči keiif, koja se odnosi na „dobar osećaj“ koji osoba dobije nakon što ju je popila.

Kefir je popularan u celom svetu a prije svega dobar je kao probiotik i koristan je zdravlje creva.

Šta je kefir

Dok je jogurt fermentacija bakterija u mleku, kefir je kombinacija fermentacija bakterija i kvasca. Kombinacija bakterija i kvasca naziva se „kefirno zrno“.

Kefirne žitarice nisu tipična zrna, kao što su pšenica ili pirinač i ne sadrže gluten. Mleko se kombinuje sa kefirnim zrnima i čuva se na toplom. Kefir ima kiseo i oštar okus, a konzistencijom je sličan jogurtu za piće.

Zbog procesa fermentacije, kefir može imati ukus blago gaziran. Mnoge koristi od kefira pripisuju se njegovom sadržaju probiotika. Probiotici, ili „dobre bakterije“, su živi organizmi koji mogu pomoći u održavanju redovnih crevnih pokreta, lečenju određenih probavnih stanja i podržavanju imunološkog sistema.

Vrste kefira

Iako je kefir obično napravljen od kravljeg mleka, on se takođe može proizvesti iz mleka drugih životinja, poput koza ili ovaca.

Kefir od kravljeg mleka dostupan je u nemasnim, malo masnim i drugim mlečnim varijantama. Kefir je dostupan i u običnim i aromatizovanim kombinacijama.

Koristi koje kefir ima

Koriste od konzumiranja kefira se još uvijek istražuju, ali potencijalne mogu da uključuju:

Kontrola šećera u krvi

Tokom 2015. godine, malo istraživanje uporedilo je efekte konzumiranja kefira i konvencionalno fermentiranog mleka na nivo šećera u krvi kod osoba sa dijabetesom.

Učesnici koji su konzumirali kefir imali su značajno niže nivoe šećera u krvi od onih koji su konzumirali konvencionalno fermentirano mleko. Učesnici u grupi sa kefirima takođe su imali smanjene vrednosti hemoglobina A1c.

Smanuje holesterol

Neke studije su proučavale promene nivoa holesterola kod žena koje piju mleko ili kefir sa malo masti. Učesnici su pili 2 porcije dnevno sa malo masnog mleka, 4 porcije dnevno sa nemasnim mlekom ili 4 porcije kefira dnevno.

Nakon 8 nedelja, oni koji su pili kefir pokazali su značajno smanjenje ukupnog i njihovog „lošeg holesterola“ u poređenju sa onima koji su pili samo 2 obroka mleka sa malo masti.

Učesnici koji su konzumirali 4 obroka mleka sa malo masti takođe su imali niži nivo holesterola. Probiotici u kefiru mogu igrati ulogu u tome koliko holesterola telo apsorbuje iz hrane. Takođe mogu uticati na to kako telo proizvodi, prerađuje i koristi holesterol.

Hranjivost

Hranjive materije u kefiru zavise od vrste mleka koja se koristi za pravljenje. Generalno, dobar je izvor proteina, kalcijuma i kalijuma. Neki brendovi kupljeni u prodavnicama su takođe obogaćeni vitaminom D.

Poboljšava toleranciju na laktozu

Osobe sa netolerancijom na laktozu mogu da konzumiraju kefir bez osećaja simptoma, jer bakterije prisutne u kefiru razgrađuju veći deo laktoze.

Mala studija iz 2003. zaključila je da konzumiranje kefira vremenom poboljšava varenje laktoze, a potencijalno se može koristiti za prevazilaženje laktozne intolerancije. Uočila je da aromatizirani kefir izaziva više štetnih simptoma nego običan kefir, verovatno zbog dodanih šećera u aromatizovanom proizvodu.

Poboljšava zdravlje stomaka

Stomak sadrži i dobre i loše bakterije. Održavanje ravnoteže između njih važan je deo održavanja zdravog stomaka.

Bolesti, infekcije i neki lekovi, poput antibiotika mogu da naruše ovu ravnotežu. Probiotici su slični dobrim bakterijama koje se nalaze u probavnom traktu i mogu pomoći u održavanju zdrave ravnoteže.

Postoje dokazi da probiotička hrana, poput kefira, može pomoći u lečenju dijareje izazvane infekcijom ili antibioticima.

Lekovita svojstva

Laboratorijske studije su pokazale da kefir može imati antibakterijska svojstva, mada je potrebno još ispitivanja. Istraživanja pokazuju da kefir može biti koristan protiv gastroenteritisa, vaginalnih infekcija i kvasnih infekcija.

Pregled iz 2016. izveštava da je kefir smanjio težinu simptoma kod miševa zaraženih parazitom. Drugi pregled pokazao je korisne efekte kefira na miševima za zarastanje rana i smanjenje rasta tumora.

Mršavljenje

Neke analize koje su rađene na životinjama su pokazale da kefir smanjuje telesnu težinu kao i ukupni holestorol kod gojaznih životinja.

I u ishrani ćete naći mnogo izvora koji kefir dovode u vezu sa mršavljenjem. Ovaj mlečni proizvod je sastav mnogih dijeta.

Kako se pravi kefir (napravite kod kuće domaći kefir)

Ako želite da sami napravite kefir, donosimo vam recept kako se pravi. Ruke, posude i sav pribor potrebno je prethodno dobro oprati.

Trebaćete:

 • Aktivna kefirna zrna
 • Željenu vrstu mlijeka
 • Staklenu teglu
 • Papirni filter za kafu (može i gaza)
 • Gumica
 • Silikonska lopatica ili drvena kašika
 • Cediljka

Kombinujte jednu čajnu kašićicu kefirnih zrna za svaku šolju mleka i to ostavite u tegli, pokrijte gazom i osigurajte gumicom. Staklenku čuvati na sobnoj temperaturi do 48 sati.

Nakon što se mleko zgusne i dobije kiselkast ukus, prespite u šerpu u kojoj će stajati dok se ne iskoristi. Rok trajanja može biti i do 7 dana.
Postoji nekoliko stvari na koje bi ste trebali obratiti pažnju ako pravite kefir kod kuće:

 • Izloženost metalu može oslabiti zrna kefira, pa izbegavajte metalne pribore.
 • Temperature iznad 30 stepeni mogu izazvati kvarenje mleka
 • Držite teglu dalje od direktne sunčeve svetlosti
 • Nadošla zrna kefira se mogu čuvati za pravljenje novih
 • Protresite ako se počne odvajati tokom skladištenja
 • Ako želite kefir voćnog ukusa, naseckajte voće i dodajte ga pročišćenom kefiru. Ostavite da odstoji jedan dan a potom procedite.

Kako koristiti kefir

Nema ovde neke filozofije, ali možda vam damo neke ideje. Kao i mleko i jogurt, tako se i kefir može koristiti na različite načine.

Može se piti kao osvežavajući napitak, možete ga piti uz obrok, koristiti kao dodatk u šejkovima ili kombinovati sa žitaricam.

Ako želite ukusnija peciva, supe i salate možete im dodati malo kefira.

Ono što trebate znati jeste da ako kefir kombinujete sa toplom hranom onda mu se značajno smanjuje koncentracija probiotika.

Rizici i nuspojave

Kefir je siguran za konzumiranje, ali osoba mora ipak razmotriti određene faktore pre nego što ga doda u redovnu dijetu.

Dok ljudi koji ne podnose laktozu mogu da piju kefir bez da osete neke simptome, drugi koji imaju alergiju na mleko ne smiju da konzumiraju kefir napravljen od mlečnog mleka, jer može izazvati alergijsku reakciju.

Pošto se kefir pravi od mleka, sadrži i malo šećera. Neki kefiri koji se prave sa određenim aromama imaju značajnu količinu šećera.

Osobe sa dijabetesom bi trebale posebno biti oprezne i držati se onih vrste gde nema dodataka šećera.

Kada se pravi tradicionalno, kefir može sadržati alkohol u tragovima. Mnogi komercijalni brendovi kefira ne sadrže alkohol.

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/318353

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.