Kada ljudi u zapadanoj kulturi govore o čaju, obično se misli na crni čaj. Slatki čaj, ledeni čaj…sve su to razne kategorije čaja koje se obično prave od crnog čaja.

Mnogo druge mešavine su napravljene od listova crnog čaja.

Za razliku od zapada, u istočnim kulturama poput Kine i Japana se obično sve ovo odnosti na zeleni čaj. Postavlja se pitanje koja je razlika između zelenog i crnog čaja?

Crni čaj je postao izuzetno popularan zadnjih godina, a mi ćemo u ovom tekstu da vas upoznamo sa njegovim osnovnim karakteristikama.

Poreklo

Smatra se da čaj vodi poreklo iz Kine. Ali to se odnosi na osetljiv, sveži ukus crno čaja koji je postao popularan u istočnim društvima i koji danas predstavlja bazu onogo što možemo nazvati čajnom kulturom.

Kako se kultura čaja širili i on prerađivao za izvoz u susedne zemlje, pa i preko okeana, otkriveno je da će oksidirani crni čaj zadržati svežinu i aromu tokom dugih putovanja, nego što je to slučaj sa njegovim bliskim srodnikom kog znamo kao zeleni čaj.

U nekim ranim danima granične trgovine između Kine i okolnih zemalja, čaj je fermentiran, sušen i presovan u cigle kako bi se koristio kao valuta.

Do danas se najveći dio crnog čaja proizvedenog u Kini izvozi izvan zemlje.

U Evropu je prvi put donesen početkom sedamnaestog veka od strane Nizozemske, a u američkim kolonijama Engleske postao je popularan dokom osamnaestog veka.

Na koji način se radi obrada

Da bi razumeli razliku između crnog i zelenog čaja, važno je znati da čajevi potiču od biljke Camellia sinensis. Raznolikost biljke čaja i način na koji se obrađuju listovi biljke određuju da li čaj postaje crn ili zelen.

Varijante crnog čaja

Camellia sinensis assamica je sorta biljke čaja sa većim listovima koja se obično koristi za proizvodnju crnog čaja. Raste u toplim i vlažnim klimama i raste u subtropskim šumama.

Camellia sinensis sinensis je sorta manjeg lišća poreklom iz Kine koja se obično koristi za pravljenje zelenih i belih čajeva. Razvio se kao grm koji raste u sunčanim predelima sa suhim i hladnijim klimama. Uspeva u planinskim krajevima jer ima visoku toleranciju na hladnoću.

Stotine sorti i hibridnih biljaka razvilo se iz ovih sorti biljaka Camellia sinensis tokom vremena. Ali tehnički se bilo koja vrsta čaja – bijeli, zeleni, žuti, oolong, crni ili pu erh može napraviti od lišća bilo koje biljke Camellia sinensis.

Oksidacija

Ono što crni čaj razlikuje od zelenog je to da se tokom procesa proizvodnje čajnim listovima dopušta da  poptuno oksidiraju prije nego što se toplotno procesuiraju i suše. Za vreme oksidacije, kiseonik stupa u interakciju sa staničnim zidovima čajne biljke kako bi se smeđe lišće pretvorilo u crnu boju, po kojoj je na kraju i poznat crni čaj.

Oksidacijom se donekle menja i ukus crnog čaja, pa se tako može dodati slatkasti, vićni ili ili neki drugi ukus čaju.

Suprotno tome, kada se listovi zelenog čaja prerađuju, oni se minimalno oksidiraju. Nakon berbe brzo se zagrejavaju i suše kako ne bi došlo do prevelike oksidacije koja bi zeleno lišće pretvorilo u smeđe.

Manja oksidacija znači da je zeleni čaj obično svetlije boje.

Proizvodnja

Crni čajevi se obično proizvode jednom od ove dve metode:

Tradicionalna: U ovom dugotrajnijem načinu proizvodnje, čajevi se ostavljaju čitavi ili se samo delimično menjaju tokom prerade. Listovi čaja se otkidaju, osuše da smanje vlažnost, uvijaju se na razne načine i započinje se oksidacija. Oksidiraju se radi stvaranja boje i ukusa.

Obrada na tradicionalni način: Sušenje — prvo valjanje —- oksidacija/fermentacija —- sušenje (110/65 stepeni)

Ne-tradicionalna: U ovoj ubrzanoj verziji proizvodnog procesa čajni listovi se režu na sitne komade umesto da se valjaju. Manji komadi lišća brže oksidiraju, stvarajući jednodimenzionalni, postojani, snažni i jaki crni čaj.

Obrada na ne-tradicionalni način: Sušenje — rezanje/sušenje/uvijenje — oksidacija/fermentacija — sušenje (130/90 stepeni)

Izrezani komadi se takođe lako uklapaju i stavljaju u komercijalne vrećice čaja, koje su kod krajnjih potrošaća popularnije od klasičnih listova čaja.

Vrste crnog čaja

Crni čaj se uzgaja i prerađuje u celom svetu u različitim geografskim zonama i klimama. Tri najveća proizvođača crnog čaja danas su Indija, Šri Lanka i Afrika. Polovina svetske proizvodnje čaja dolazi iz Indije.

Neke od najpopularnijih vrsta crnog čaja koji dolaze iz ovih zemalja uključuju:

 • Assam – dobio naziv po indijskoj regiji koja je ujedno i najveća regija u svetu u kojoj se uzgaja crni čaj.
 • Ceylon – veliki dio ekonomije Šri Lanke zavisi od čajnih vrtova. Rasprostranjeni su od hladnih i planinskih do vlažnih i tropskih. Ime je dobio po nekadašnjem nazivu ove države.
 • Darjeeling – uzgaja se u manjem, planinskom delu Indije. Ova vrsta se često koristi kao baza čaja za popularni indijski začinjeni napitak, Chai.
 • Kenyan – Kenija je vodeča afrička zemlja kad je u pitanju proizvodnja čaja, a pre svega crnog čaja. Otud i naziv ove vrste.

Degustacija crnog čaja

Dugo vremena kvalitet i raznolikost crnog čaja nije bilo nešto što je bilo cenjeno. Masovna proizodnja za zadovoljenje potražnje za čajem je bila važnija.

No, vremenom se razvila svest i potražnja za vrhunskim čajevima koji imaju sveži kvalitetan ukus je postala jako bitan faktor kad je u pitanju odabir crnog čaja koji će se piti.

Kada birate crni čaj imajte na umu da nisu svi crni čajevi isti. Kao i kod recimo finog vina, postoji mnogo faktora koji daju pojedinim crnim čajevima posebne profile ukusa, uključujući mesto uzgajanja, vrstu klime u kojoj je rastao, da li je rastao prirodnim putem ili uz pomoć hemikalija itd.

Crni čaj je generalno jači i bogatiji od zelenog čaja. Crni čaj može imati različitu boju, a i ukus može varirati od ljutog do slatkastog, zavisno od toga koliko je oksidovao i kako je termički obrađen.

Koliko ima kofeina u crnom čaju

Između kafe, crnog i zelenog čaja, kafa uglavnom ima najviše kofeina po šolji, zatim crni čaj, pa zeleni. Ali postoji puno faktora koji mogu odrediti nivo kofeina u šolji crnog čaja. Neke opšte prihvaćene smernice za sadržaj kofeina su:

 • Zeleni čaj 24 do 40 mg kofeina
 • Crni čaj 14 do 61 mg kofeina
 • Kafa 95 do 200 mg kofeina

Mera se odnosi na jednu šolju od 200 ml.

Treba naglasiti da se za ovu biljku može reći da je i čaj za mršavljenje.

Priprema

Da bi ste pripremili crni čaj na pravi način, trebali bi ste imati na umu nekoliko stvari:

 • Koristite svežu, čistu, hladnu vodu. Izvorska voda je najbolja
 • Crni čajevi se obično prave duže vreme i na većim temperaturama od zelenih. To bi trebalo da bude između 93 i 100 stepena u trajanju od 3 do 5 minuta
 • Idealno je da koristite vodu koja nije potpuno proključala (oko 96 stepeni)
 • Ukoliko je uz čaj došla preporuka kako ga spremiti, obavezno se pridržavajte tog uputstva.
 • Pokrijte čaj tokom kuvanja kako bi zadržao svoju aromu i kvalitet
 • Nemojte čaj ostavljati da stoji dugo nakon što je spreman
 • Većina visokokvalitetnih crnih čajeva od lišća se može koristiti više puta
 • Možete dodati mleko ili šećer, ali da bi ste zaista spoznali prave ukuse crnog čaja, nastojte da ih pijete bez ikakvih dodataka
Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.