Želiste da znate šta su to sagorevači masti i da li oni zaista deluju? Mogu li oni pomoći da se rešite viška kilograma i masnih naslaga?

Tokom posljednjih nekoliko godina, na tržište je pušteno sve više proizvoda koji promovišu brzo mršavljenje.

Zatim postoji još jedan asortiman proizvoda koji promovišu gubitak masti – sagorevači masti. Sagorevači masti su dizajnirani da pomognu u pojačavanju vaše energije i metabolizma – ali da li oni zapravo deluju?

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti na pojedine proizvode kao i na one prirodne sagorevače koji su nam svakodnevno dostupni.

Šta su sagerevači masti?

Za razliku od detoksa i sredstava za čišćenje koja imaju tendenciju da brzo gubite kilograme smanjivanjem unosa hrane (bilo da je to smanjenjem broja obroka ili manjim obrocima), većina sagorevača masti dizajnirana je da se koristi zajedno sa vašim planom ishrane i rutinom vežbanja.

Šta to tačno znači? U osnovi, sagorevači masti nisu čarobna pilula ili puder. Ne mogu zameniti izbalansiranu ishranu i redovne vežbe.

Kako deluju sagorevači masti?

Sagorevači masti su vrsta suplemenata. Mogu da sadrže niz različitih sastojaka, zavisno od marke i vrste sagorevača masti (pilula ili prašak).

Neki od ključnih sastojaka koji se koriste u sagorevačima masti dizajnirani su tako da podstaknu hormonske reakcije u telu i da pokrenu razgradnju masti i koriste je kao izvor goriva.

Jedan od najčešćih sastojaka sagorevača masti je kofein koji povećava hormon epinefrin. Povećanje ovog hormona može dovesti do razgradnje masnih kiselina, koje se u krvotok oslobađaju kao oblik goriva.

Ostali sastojci koji se koriste u sagorevačima masti mogu obuhvatiti:

L-karnitin tartarat – Ovo je aminokiselina koja pomaže u prenošenju masnih kiselina u ćelije za proizvodnju energije.

Ekstrakt Garcinia Cambogia – Uzet od tamarinda, tropskog voća, ovaj sastojak povezan je sa nekim neprijatnim nuspojavama.

Ekstarkt zelene kafe – sadrži hlorogenu kiselinu za koju se veruje da sprečava nagomilavanje masti odnosno debljanje.

Ekstrakt zelenog čajaZeleni čaj može pomoći pojačanom metabolizmu i sadrži antioksidante i te druga svojstva sagorevanja masti. Sagorevači masti često sadrže ekstrakt zelenog čaja, koji je obično izolovani oblik katehina (antioksidanata) koji se nalaze u zelenom čaju. To znači da je čaj koji se nalazi u sagorevačima masti obično veći u odnosu na vašu standardnu šolju čaja.

Sagorevači masti mogu takođe da sadrže i višak B vitamina i šećera. Mešavina sastojaka koja se koristi u sagorevačima masti je takva da vam brzo pojača energiju i u nekim slučajevima može da deluje i na suzbijanje vašeg apetita.

Da li su sagorevači masti zaista efikasni?

Sada znate nešto više o sagorjevačima masti, verovatno imate na umu jedno pitanje: da li sagorevači masti zapravo deluju? Kao što smo napomenli, sagorevači masti su dizajnirani da maksimalno poboljšaju vašu ishranu i rutinu vežbanja.

Iako mogu potencijalno pomoći da povećate količinu masti koju oksidujete i pretvorite u gorivo, oni to čine pružajući vam veliki energetski podsticaj. Nažalost, baš kao šećer u krvi, može vas dovesti u stanje da se nakon treninga osjećate zaista umorno.

Povrh toga, sagorevači masti često sadrže sastojke koji mogu potencijalno uticati na vaše rezultate. Mnogi sadrže stimulanse koji utiču na vaš nervni sistem. Kao što već znamo, stimulansi poput kofeina mogu imati neke ne tako velike nuspojave, naročito ako ga uzimate previše. Ako uzimate sagorevače masti i ispijate nekoliko šoljica kafe, forsirate telo da radi jače nego što treba. To znači da se vaše telo može boriti sa oporavkom od treninga jednako brzo kao što je se borilo sa gubljenjem masti.

Prirodni sagorevači masti

Mnogi se zaklinju u sagorevače masti kao nešto što im pomaže na putu mršavljenja, dok postoje oni koji se nastoje držati podalje od ove vrste suplemenata.

Na sagorevanje masnih naslaga možete uticati i dodavanjem nekih prirodnih sagorevača masti u ishranu.

Neki od njih su:

Đumbir – Osim što pomaže varenju, đumbir ima termogeni efekat. To povećava unutrašnju temperaturu tela, zbog čega koristite više energije. Đumbir kao lek je izuzetno koristan.

Kurkuma – Može suzbiti krvne sudove koji su potrebni za formiranje masnog tkiva. Plus, kurkuma može da pruži termogeni efekat u organizmu, poput đumbira. Dodajte ga kariju ili ga koristite kao začin za piletinu.

Cimet – ima termogena svojstva, a odličan je dodatak vašoj šolji kafe.

Beli luk – Još jedna termogena namirnica, nastojte da je ga dodate u ishrano. Suvišno je trošiti reći o lekovitim svojstvima belog luka.

Grejpfrut – Poznat po svojoj gorčini, zbog čega ga mnogi ne vole jesti.Imajte na umu da je on odličan u sagorevanju masta. Preporuka jeste da pojedete pola grejpfruta prije svakog obroka.

Bademi – Optimalna doza badema jeste jedna šaka dnevno. Pored toga što je korisna za skidanje masti, efektno deluje u borbi sa celulitom.

Chia semenke – Popularnost ove namirnice je naročito porasla poslednjih godina. Bogate su omega 3 masnim kiselinama, vlaknima I proteinima a sve navedene stavke su korisne za sagorevanje sala. Pisali smo o Chia semenkama.

Voda – najdostupniji prirodni sagorevač masti. Unosom vode telo zahteva dodatnu energiju da bi vodu zagrejalo. Uz to, nakon što popijete vodi javiće se osećaj sitosti što je dobro za mršavljenje.

Ovo su samo neki prirodni sagorevači masti. Obratite pažnju i na namirnice kao što su losos, kruške, hrana bogata kalcijumom i gvožđem, nemasno meso.

Da li treba koristiti sagorevače masti?

Sada kada znate nešto više o sagorjevačima masti, možete doneti odluku da li su dobri za vas. Sjetite se samo da sagorjevači masti ne mogu zamijeniti zdrav način života, oni trebaju biti dodatak. Kao što smo takođe objasnili, neki od sastojaka sagorevača masti zapravo mogu imati negativan uticaj na vaše telo.

Sigurni sam da ovo nikoga ne iznenađuje, ali ne verujem da su sagorevači masti potrebni za gubitak kilograma. Dobro izbalansirana, hranljiva ishrana i redovne vežbe mogu vam pomoći da pokrenete prirodan način sagorevanja masti u telu, što je mnogo zdravija opcija za mršavljenje.

Zapamtite, gubitak telesne masti je proces. Budite obazrivi prema svom telu i dajte mu vremena da to radi svojim tempom.

Ako želite znati kako smršati na prirodan način, pisali smo post o tome.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.