Rahitis je skeletni poremećaj koji je uzrokovan nedostatkom vitamina D, kalcijuma ili fosfata. Ovi hranjivi sastojci važni su za razvoj snažnih, zdravih kostiju. Ljudi koji imaju rahitis mogu imati slabe i meke kosti, zaostali rast i, u težim slučajevima, skeletne deformacije.

Vitamin D pomaže našem tijelu da upije kalcij i fosfat iz naših creva. Možemo dobiti vitamin D iz različitih prehrambenih proizvoda, uključujući mleko, jaja i ribu. Naše telo također proizvodi vitamin kada smo izloženi suncu.

Manjak vitamina D otežava vašem telu održavanje dovoljnih nivoa kalcijuma i fosfata. Kada se to dogodi, vaše tijelo proizvodi hormone koji uzrokuju otpuštanje kalcija i fosfata iz vaših kostiju. Kad vašim kostima nedostaju ovi minerali, one postaju slabe i meke.

Rahitis je najčešći kod dece koja imaju između 6 i 36 mjeseci. Deca su u najvećem riziku od rahitisa jer još uvijek rastu. Deca možda neće dobiti dovoljno vitamina D ako žive u regiji sa malo sunčeve svjetlosti, slede vegetarijansku dijetu ili ne piju mlečne proizvode. U nekim slučajevima je stanje nasljedno.

Ko je najviše izložen riziku od rahitisa

Faktori koji mogu da utiču na rahitis su sledeći:

Godine

Kao što smo rekli, rahitis se najčešći pojavljuje koja imaju između 6 i 36 mjeseci. U ovom vremenskom periodu deca obično doživljavaju brzi rast. To je period kada njihovom telu treba najviše kalcijuma i fosfata za jačanje i razvoj njihovih kostiju.

Dijeta

Postoji veći rizik od razvoja rahitisa ako konzumirate vegetarijansku dijetu koja ne uključuje ribu, jaja ili mleko. Takođe ste u povećanom riziku ako imate problema sa varenjem mleka ili imate alergiju na mlečni šećer (laktozu). Dojenčad koja se hrane isključivo majčinim mlekom mogu ostati uskraćena za vitamin D. Majčino mleko ne sadrži dovoljno vitamina D da spreči rahitis.

Koža (boja)

Deca afričkog i bliskoistočnog porijekla su pod najvećim rizikom za rahitise jer imaju tamnu kožu. Tamna koža ne reaguje tako snažno na sunčevu svjetlost kao svetlija koža, pa proizvodi manje vitamina D.

Geografski položaj

Naša tela proizvode više vitamina D kada su izložena suncu, tako da više rizikujete rahitis ako živite u području sa malo sunčeve svjetlosti. Takođe ste izloženi većem riziku ako radite ili puno vremena provodite u zatvorenom.

Geni

Jedan oblik rahitisa može se naslijediti. To znači da se poremećaj prenosi putem vaših gena. Ova vrsta rahitisa, nazvana nasledna rahita, sprečava vaše bubrege da apsorbiraju fosfat.

Koji su simptomi rahitisa?

Simptomi rahitisa uključuju:

 • bol u kostima ruku, nogu, karlici ili kičmi
 • pretjerani rast ili kratki rast
 • lomovi kostiju
 • grčevi u mišićima
 • deformacije zuba, kao što su:
  – odloženo formiranje zuba
  – nedostaci u strukturi zuba
  – povećan broj šupljina
  – apscesi
 • skeletni deformiteti, kao što su:
  – lobanja neobičnog oblika
  – lomovi rebara
  – zakrivljena kičma
  – deformacija karlice
  – noge koje se izvijaju

Odmah pozovite svog lekara ako vaše dete pokaže znakove rahitisa. Ako se poremećaj ne leči tokom perioda rasta deteta, dete može imati vrlo kratak stas kao odrasla osoba. Deformiteti takođe mogu postati trajni ako se poremećaj ne leči.

Kako se dijagnostikuje rahitis?

Vaš doktor će možda moći dijagnosticirati rahitis pomoću fizičkog pregleda. Oni će laganim pritiskom provjeriti bol u kostima. Vaš lekar takođe može naručiti određene testove za pomoć u postavljanju dijagnoze rahitisa, uključujući:

 • krvni testovi za merenje nivoa kalcijuma i fosfata u krvi
 • rendgen kostiju radi provere deformiteta kostiju

U retkim slučajevima izvršit će se biopsija kosti. To uključuje uklanjanje vrlo malog dela kosti koji će biti upućen u laboratoriju na analizu.

Kako se leči rahitis?

Lečenje rahitisa fokusira se na zamenu nedostajućeg vitamina ili minerala u telu. Ovo će ukloniti većinu simptoma povezanih s rahitisom. Ako vaše dete ima nedostatak vitamina D, vaš lekar će verovatno hteti da poveća izloženost suncu, ako je moguće. Takođe će ih ohrabriti da konzumiraju prehrambene proizvode s visokim sadržajem vitamina D, poput ribe, jetre, mleka i jaja.

Popularno: Krema protiv bolova u zglobovima!

Dodaci kalcijuma i vitamina D takođe se mogu koristiti za lečenje rahitisa. Pitajte svog lekara o tačnom doziranju, jer može varirati ovisno o veličini vašeg djeteta. Previše vitamina D ili kalcijuma može biti loše.

Ako su prisutni skeletni deformiteti, vašem detetu će trebati steznjaci za pravilno postavljanje kostiju kako rastu. U teškim slučajevima, vašem detetu će možda trebati korektivne operacije.

Za nasledni rahitis neophodna je kombinacija dodataka fosfata i visokog nivoa posebnog oblika vitamina D za lečenje bolesti.

Šta se može očekivati nakon lečenja?

Povećavanje nivoa vitamina D, kalcijuma i fosfata pomoći će ispravljanju poremećaja. Većina dece sa rahitisom vidi poboljšanje u otprilike jednoj sedmici.

Skeletni deformiteti često će se poboljšavati ili nestati ako se rahitis popravi dok je dete još malo. Međutim, skeletni deformiteti mogu postati trajni ako se poremećaj ne leči tokom perioda rasta deteta.

Kako se rahitis može sprečiti?

Najbolji način za sprečavanje rahitisa jeste koristiti dijetu koja uključuje adekvatne količine kalcijuma, fosfora i vitamina D. Osobe s poremećajima bubrega trebaju redovno nadzirati nivo kalcijuma i fosfata od strane njihovih lekara.

Rahitis se također može sprečiti umerenim izlaganjem suncu. Prema nekim istraživanjima, nekoliko puta sedmično izlaganje suncu tokom letnih i proletnih meseci smanjuje rizik od rahitisa.

Većina odraslih osoba se dovoljno izlaže suncu. Važno je napomenuti da previše sunčeve svetlosti može oštetiti vašu kožu, pa možete koristiti kremu za sunčanje kako biste sprečili opekotine i oštećenja kože.

Ponekad upotreba krema za sunčanje može da spreči vašu kožu da proizvodi vitamin D, pa je korisno jesti hranu koja sadrži vitamin D ili uzimati dodatke vitaminu D. Ove preventivne mere mogu značajno smanjiti rizik od razvoja rahita.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.