Psorijaza je oboljenje kože i spada u autoimune bolesti gde organizam ne prepoznaje svoje ćelije. Ono što prati ovu bolest jesu mrlje crvenkaste i ljubičaste boje, koje su prekrivene belim ljuskicama, pa je psorijaza poznata i kao ljuskavica.

psorijaza

Bitno je znati da ova bolest nije zarazna, a za njeno formiranje zaslužni su različiti faktori. Pojava psorijaze može biti genetski uzrokovana, ali i infekcijama i lekovima.

Prema podacima, između 2 i 3 % svetske populacije boluje od psorijaze.

Kada se pojavljuje psorijaza?

Ne postoje jasna pravila kad se psorijaza može pojaviti. Dakle moguće je oboliti u bilo kojem dobu vašeg života. Ipak, najčešći period kada osoba oboli od ove neugodne bolest jest oko 30. godine i posle 50. godine.

Takođe nema ni razlike kad je pol u pitanju, tj. od psorijaze podjednako oboljevaju i žene i muškarci, mada se kod žena nešto ranije manifestuje.

Sama bolest u većini slučajeva ne predstavlja neku opasnost, već se više tiče estetike vaše kože. Najčešći delovi tela gde se mogu pojaviti znakovi psorijaze jesu laktovi, zglobovi, stopala, kukovi te donji deo leđa. Nije isključeno da psorijaza zahvati celo telo, ali takvi slučajevi su retkost.

Znakovi i simptomi

Simptome kod psorijaze nije teško ustanoviti. Ukoliko na navedenim delovima tela dođe do pojave crvenih zadebljanja kože koji su prekriveni beličastim ljuspicama, jasan je znak da se radi o psorijazi. Bolest može zahvatiti kako male tako i velike površine tela.

U retkim slučajevima, kod nekih osoba se može pojaviti svrab. Retko je i da bolest zahvati čitavo telo, a ukoliko do toga dođe onda i život osobe može biti ugrožen.

Ono što dovodi do pojave psorijaze jeste ubrzana dioba ćelija. Kako se to odvija? Normalnim ćelijama je potrebo četiri sedmice da migriraju iz dubine kože na njenu površinu, kako bi zamenili mrtve ćelije, tj. one ćelije koje otpadaju.

Kod psorijaze je taj proces izuzetno brz i traje svega 4 dana iz razloga što se ćelije kože brže razmnožavaju (dolazi do veliko gomilanja T limfocita), što dovodi do pojave ljuspica na površini kože.

Šta prouzrokuje psorijazu i koji su faktori?

Koji su uzroci nastanka psorijaze ne može se tačno utvrditi. Međutim, prema pretpostavkama postoje glavni faktori nastanka ove kožne bolesti a to su genetika te spoljašnji faktori kao što je stres i životna sredina.

Nasledni faktori

Prema istraživanjima veliki broj slučajeva psorijaze je doveden u vezu sa genetskim faktorima. Ukoliko neko u porodici boluje od psorijaze, velika je verobatnoća da će se boleste preneti na naslednike.

Zaključuje se da se više gena dovodi u vezu sa psorijazom, ali kako i na koji način naučnici još uvek nisu tačno utvrdili.

Prema dosadašnjim istraživanja ukoliko jedan od roditelja bolije od ove kožne bolesti, verovatnoća da će dete naslediti istu jeste 15%. Ukoliko pak oba roditelja imaju dijagnostikovanu psorijazu, verovatnoća da neko od dece nasledi bolest je oko 50%.

Spoljašnji faktori

Iako su geni glavni uzroci nastanka psorijaze, postoje i drugi faktori, kako spoljašnji tako i unutrašnji koji mogu izazvati bolest.

Kod osoba koje su zbog genetike podložni oboljenju, potrebni su i drugi faktori kao što su trauma, infekcije, stres, trudnoća.

Infekcije

Kao i kod mnogih drugih bolesti, razne infekcije mogu biti uzrok pojave psorijaze. Bakterije su najčešće povezane sa ovom bolešću, a i lica koja imaju HIV takođe mogu biti podložna oboljenju kože, posebno ako osoba već ima psorijazu. Povrede kože mogu dovesti do infekcije i do pojave bolesti.

Stres

Stres je jedan od glavnih pokretača, a prema istraživanjima stres može da uzrokuje pogoršanje bolesti kod čak 40% bolesnika.

Lekovi

Neki lekovi mogu imati negativan uticaj. Prekid terapije može izazvati povratak simptoma psorijaze.

Ostali faktori

Niz drugih faktora mogu pogoršati stanje. Pa tako nepravilna ishrana, pretjerano kozumiranje alkohola i duvanskih proizvoda mogu naneti još više štete.

Sličan tekst: Dermal krema protiv psorijaze.

Oblici psorijaze

Prema izgledu kožnih mrlja, postoje nekoliko oblika psorijaze.

Psoriasis guttata – Poznata i kao tačkasti oblik ovog kožnog oboljenja, a reflektuje se u predelu trupa i udova. Pojavljuje se mahom kod dece.

tackasta psorijaza

Psoriasis vulgaris – Ovo je najčešći oblik bolesti. Karakterističan je po većem broju manjih plakova, koji se vremenom mogu spojiti te na taj način zahvatiti veću površinu. Pojavljuje se na laktovima, kolenima, te temenu glave.

psorijaza na laktovima

Psoriasis inversa – Ređi oblik psorijaze koji se pojavlju u pregibima velikih zglobova.

Psoriasis geographica – Veliki oblik oboljenja, koga karakteriše izgled sličaj nekoj geografskoj karti.

psorijaza geografija

Psoriasis intertriginosa – Takođe spada u retke slučajeve, a zahvata uglavnom pazušnu jamu, pregibe kože te prepone.

Ovo su samo neki oblici koji se mogu ispoljiti kroz ovu bolest. Neki od njih se retko susreću, dok su drugi učestaliji. Ono što je potrebno jeste da se svakako obratite lekaru ukoliko se pojave bilo koji od navedenih simptoma.

Psorijaza lečenje

Potpuno izlečenje od psorijaze nije moguće. Postoje načini i oblici lečenja, kojima ćete smanjiti verovatnoću nastanka, ili ukoliko je već došlo do pojave bolesti, da smanjite pogoršanje.

Želite probati kremu namenjenu onima koji imaju problema sa psorijazom?

Način lečenja zavisi od osobe do osobe, oblika oboljenja te lokalizacije. Kao što smo rekli, glavni uzrok jeste ubrzan rast ćelija, a sa adekvatnom terapijom taj rast se može držati pod kontrolom.

Kortikosteroidi – Ovo je uglavnom prva terapija koja se daje pacijentu. Mogu biti sa ili bez silicijumske kiseline, a nanose se lokalno, na konkretni deo tela. Ukoliko nakon nanesene kreme stavite neku foliju preko, onda je njeno dejstvo efikasnije. Često se kortikosteroidni gelove i kreme kombinuju sa kremama koje sadrže vitamin D3 i sintetički vitamin A.

Kalcipotriol – Upotreba ovog leka reguliše ubrzan rast ćelija, a izuzetno je bogat vitaminom D3. Lek je namanjen pacijentima koji nisu u težem obliku oboljenja, a potrebno je da se maže dva puta dnevno.

Ugljeni katran – Katran je lek koji se nalazi u širokoj upotrebi zbog svoje dostupnosti i povoljne cene. Jedan je od najstarijih preparata kad je u pitanju lečenje psorijaze. Upotreba preparata na bazi katrana će smanjiti stvaranje ćelija na površini kože. U nekim situacija je preporučljivo kombinacija ovih lekova sa kortikosteroidima.

Metotreksat (citostatik) – Lek koji se daje u malim količina, ali je prethodno potrebno uraditi laboratorijske analize krvne slike.

UVA i UVB zračenja – Ovaj vid terapije može biti izuzetno koristan kad su u pitanju manja oboljenja. Nastoji se iskoristiti povoljno dejstvo sunčevih zraka. Kombinacija sa morskom vodom može dovesti do povlaćenja psorijaze dok je još u ranoj fazi.

psorijaza lečenje prirodnim putem

Ostali oblici lečenja

  • Kako bi se smanjili rizici potrebno je voditi opštu brigu o zdravlju
  • Odmor i vežbanje
  • Ishrana i dijeta. Adekvatna kobinacija ovog dvoga uz izbegavanje stresa su dobri načini da verovatnoću nastanka psorijaze svedete na minimum
  • Higijena tela i kože
  • Redovne posete lekaru i lečenje eventualnih infekcija.

Adekvatna terapija u konsultaciji sa vašim lekarom može dovesti do smanjenja psorijaze. Pored toga potrebno i sami da vodite računa o svome zdravu.

Nastojte da negujete vašu kožu kako ne bi došlo do pojave ove bolesti. Potrebno je da koža uvek bude vlažna a to ćete uspeti upotrebom adekvatnih preparata. Detoksikacija organizma smanjuje simptome psorijaze pa je preporučljivo da s vremena na vreme uradite detoksikaciju.

Pravilna ishrana, uz unos odgovarajućih vitamina je izuzetno važna. Naučnici preporučuju i unos omega – 3 masnih kiselina. Iz ovog se može zaključiti da su voće, povrće, žitarice te riba i riblje meso neophodno vašem organizmu. Isplanirana ishrana uz povremeno vežbanje će prijati vašem zdravlju, a uz to ćete i smanjiti mogućnost pojave psorijaze.

Psorijaza kod dece je takođe moguća, pa ukoliko se pojave neki simptomi ne oklevajte da posetite lekara.

Ni u kom slučaju nemojte na svoju ruku da preduzimate neke mere, posebno kad je reč o lekovima. Prvo što je potrebno jeste potražiti stručnu pomoć kako bi ste dobili predviđenu terapiju.

Tekst je informativnog karaktera. Informacije napisane u tekstu ne mogu zameniti lekarski savet.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.