Donosimo vam listu pravila hrono ishrane kojih bi se trebali pridržavati ako želite postići konkretne rezultate.

Hrono način ishrane postaje sve popularniji i postaje način života poput vegetarijanstva i veganstva. Ova dijeta vam može puno pomoći ako želite smanjiti svoju težinu. Tačnije hrono dijeta nije dijeta, pa se i ne bi trebala naći na listi dijeta, ali se često veže za taj pojam.

Ovaj način ishrane je osmišljen tako da promeni vaš stav prema hrani s jedne strane, ali s druge strane pomaže vrlo efikasno u smanjenju suvišne težine.

Već smo pisali o hrono ishrani i nekim njenim postulatima, a ovde ćemo da se fokusiramo na određena pravila hrono ishrane kojih bi ste se trebali pridržavati.

Hrono ishrana se zasniva na tome da ono što jedete nije najvažnije, ali je važno kada jedete i kako kombinujete hranu. Ovo su tri glavna principa hrono dijete:

 • pazite šta jedete
 • pazite u koje vreme jedete
 • pazite kako kombinujete hranu
 1. Prvo pravilo jeste da dan ne počinje kafom! Kafu ne smete piti pre doručka. Ako ste navikli da pijete kafu pre doručka, obavezno je zamenite vrućim čajem ili svežom limunadom. Kafa je dozvoljena 2 puta dnevno, jednom posle doručka i druga posle ručka. Zabranjeno je dodavati mleko, šećer, šlag i bilo koje druge zaslađivače i dodatke kafi
 2. Doručak je najvažniji doručak i nastojte da ga obavite prije 9 časova.
 3. Optimalan razmak između obroka bi trebao da bude pet sati. To znači da ako doručkujete recimo u 8, ručak bi trebao da bude u 13 časova, a večera u 18 sati.
 4. Između obroka možete jesti šta vam je volja. Unos hrane u organizam kada nije vreme za to izaziva izlučivanje određenih hormona. Sve to utiče na nagomilavanje masnog tkiva i masti.
 5. Šećer je zabranjen! Zabranjeni su svi oblici zaslađivača: beli, smeđi šećer, med, fruktoza itd. U restriktivnom periodu nije dozvoljeno unošenje bilo kakvih deserta, u obliku hrane, čak ni u obliku pića (bezalkoholni napici i sokovi sa šećerom takođe su zabranjeni).
 6. U restriktivnom periodu voće je takođe zabranjeno jer sadrži šećer (fruktozu)!
 7. Mleko i jogurt su takođe zabranjeni jer sadrže šećer – laktozu.
 8. Mlečni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak tri puta nedeljno. Možete jesti: kefir, jogurt, pavlaku i mlade sireve. Stari i tvrdi sirevi nisu dozvoljeni. Takođe zlatno pravilo je da nikada ne smete kombinovati dve vrste mlečnih proizvoda u jednom obroku!
 9. Alkohol je zabranjen! Alkohol sadrži puno nepotrebnih i praznih kalorija. Dozvoljena je samo čaša crnog vina povremeno!
 10. Ne koristi se belo brašno! Dozvoljeno: kukuruzno brašno, heljda, ovas, ječam i raž.
 11. Hrono hleb i testenine od dozvoljenog brašna možete jesti samo za doručak. Ručak i večera su bez tjestenine i bez hleba!
 12. Svakodnevno je potrebno piti 2 litre vode. Možete piti limunadu bez šećera i biljne čajeve neograničeno. Mineralna voda je dozvoljena, ali uglavnom dve šolje dnevno. Tečnost ne bi trebalo da se unosi pola sata pre i pola sata nakon obroka!
 13. Obroci se mogu pripremiti na masti i maslacu. Suncokretovo i druga rafinirana ulja su zabranjena! Margarin je takođe zabranjen! Hladno ulja su dozvoljena, ali ne smeju biti izložena visokoj temperaturi, zato ih koristite samo u salati!
 14. Dozvoljeno je jesti žitarice (čitavo zrno).
 15. Mesni proizvodi dozvoljeni su samo za doručak. Najbolje je jesti one za koje je sigurno da se rade od mesa: domaće kobasice, slaninu, pršut itd. Budite oprezni s ovim proizvodima, mnogi od njih sadrže puno konzervansa i aditiva. Ne birajte jeftine opcije!
 16. Jaja su dozvoljena. Za doručak možete pojesti celo jaje, ali ostala jela samo belanca. Jaja se nikada ne mešaju sa mlečnim proizvodima!
 17. Meso je dozvoljeno i poželjno. Najbolje ga je konzumirati u kombinaciji sa svežom salatom. Ne možete kombinovati dvije vrste mesa u jednom obroku!
 18. Škrobno povrće je zabranjeno! Izbegavajte: pasulj, krompir, grašak i pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno. Najbolje je jesti povrće sveže!
 19. Sirće se ne koristi kao začin! Umesto sa sirćetom, začinite salatu sa sveže isceđenim limunovim sokom! Vegeta i slične mešavine začina koje sadrže skriveni šećer su takođe zabranjene! Svi ostali začini su dozvoljeni!
 20. Količina hrane koju jedete za obrok nije ograničena, jedite da biste bili siti do sledećeg obroka. Ne treba preskočiti obroke niti ih drastično smanjiti. Između obroka ne smete biti gladni.

Veruje se da inzulin u našem telu dostiže svoj maksimalni nivo 3 puta dnevno, nakon obroka. Njegov efekat traje oko 3 sata i zato je potrebno da prođe  barem toliko vremena između obroka da se telo vrati u normalu.

Kada napravite pauzu od 5 sati, kako je preporučeno uz dijetu, telo i pankreas imaju vremena za odmor. Tokom hrono dijete takođe morate spavati 8 sati. Idite u krevet pre ponoći, a ustajte pre 8 sati. Ovo je idealno vreme prema našem biološkom satu u kojem bi telo trebalo da se odmara! Ne biste trebali jesti najmanje 2 sata pre spavanja!

Ova lista pravila hrono ishrane može se činiti vrlo dugačkom, ali svi gore navedeni principi se vrlo lako primenjuju.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.