Psorijaza je ponavljajući autoimuni poremećaj koji karakterišu crvene mrlje na koži. Iako utiče na vašu kožu, psorijaza zapravo počinje duboko u vašem telu u vašem imunološkom sistemu.

Potiče iz T-ćelija, vrste belih krvnih zrnaca. T ćelije su dizajnirane da zaštite telo od infekcije i bolesti. Kada ove ćelije greškom postanu aktivne i pokrenu druge imunološke odgovore, to može dovesti do simptoma psorijaze.

Iako ne postoji lek, postoje mnogi tretmani koji olakšavaju simptome psorijaze. Evo 10 načina za upravljanje blagim simptomima iz udobnosti vašeg doma.

Dodaci prehrani

Dodaci prehrani mogu olakšati simptome psorijaze iznutra.

Riblje ulje, vitamin D, aloe vera, vinova loza su samo neki dodaci koji pomažu u ublažavanju blagih simpmtoma psorijaze.

Važno je da pre bilo kog uzimanja dodataka proverite sa lekarom kako biste bili sigurni da ne ometaju druga zdravstvena stanja koja imate ili lekove koje koristite.

Sprečite sušenje kože

Koristite ovlaživač zraka kako bi isti u kući imao dovoljno vlage. Ovo može pomoći u sprečavanju sušenja kože.

Ovlaživači su korisni i za osetljivu kožu i sprečavaju stvaranje plakova.

Izbegavajte mirisati kožu

Većina sapuna i parfema sadrži brojne hemikalije koje mogu iritirati vašu kožu. Mogu učiniti da lepo mirišete ali takože mogu i upaliti psorijazu.

Koliko god je moguće izbegavajte takve proizvode ili birajte one na kojima je jasno naznačeno da su za osetljivu kožu.

Hranite se zdravo

Ishrana može igrati ulogu u upravljanju psorijazom.

Eliminisanje crvenog mesa, zasićenih masti, rafiniranih šećera, ugljenih hidrata i alkohola može pomoći.

Ribe, semenke, orasi i omega-3 masne kiseline poznati su po svojoj sposobnosti da smanjuju upalu. Ovo može biti korisno za upravljanje simptomima psorijaze.

Maslinovo ulje takođe može imati umirujuće prednosti ako se nanosi nakožu lokalno. Pokušajte masirati uz nekoliko kašika ulja vaše vlasište kako bi ste olakšali problematične plakove tokom tuširanja.

Tuširajte se

Topla kupka može da nadražuje vašu kožu. Međutim mlaka voda sa mineralnim uljem, mlekom ili maslinovim uljem može ublažiti svrab i olakšati tegobe.

Izložite telo svetlosti

Svetlosna terapija uključuje izlaganje vaše kože ultraljubičastoj svetlosti pod nadzorom lekara. Ultraljubičasto svetlo može pomoći da se uspori rast ćelija kože pokrenuto psorijazom.

Ova vrsta terapija često zahteva stalne i česte seanse.

Treba napomenuti da solarijumi nisu ono gde bi ste trebali tražiti svetlosnu terapiju. Previše zraka može samo pogoršati situaciju.

Svetlosna terapija se uvek treba raditi pod nadzorom lekara.

Smajite stres

Svako hronično stanje poput psorijaze može biti izvor stresa, što zauzvrat može pogoršati simptome psorijaze.

Pored smanjenja stresa kad god je to moguće, razmislite o uključivanju praksi za smanjenje stresa, poput joge i meditacije.

Alkohol

Alkohol je okidač za mnoge ljude koji imaju psorijazu. Studija od prije par godina je otkrila povećan rizik psorijaze kod žena koje su pile pivo. One koje su pili najmanje pet piva nedeljno imali su gotovo dvostruko veću verovatnoću da obole od psorijaze u poređenju sa ženama koje nisu pile.

Konzumirajte kurkumu

Biljke se koriste za lečenje mnogih stanja. Otkriveno je da kurkuma pomaže kod smanjenja pojave psorijaze. može se uzimati u obliku tableta ili dodataka kao i u ishrani kao začin.

Ostavite cigarete

Izbegavajte duvan. Pušenje može povećati rizik od psorijaze. Ako već imate psorijazu pušenje može da pojača simptome.

Ne postoji jedinstven odgovor na to kako ukloniti simptome psorijaze. Ono što što je za jednu osobo dobro kod druge možda neće delovati.

Neke mogućnosti lečenja mogu imati negativne nuspojave za postojeća stanja koja nisu psorijaza.

Imajte na umu da iako ovi lekovi i navike kod kuće mogu ublažiti simptome psorijaze, terapija od strane doktora je potrebne za teže slučajeve.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.