Impotencija se javlja kada ne možete postići erekciju, održavati erekciju ili ejakulirati. Dešava se naizmenično kod erektilne disfunkcije.

Nekoliko faktora može doprineti takvom stanju, uključujući emocionalne i fizičke poremećaje. Rizik od impotencije raste sa godinama. Studije pokazuju da rizik od impotencije raste s godinama.

Još je veći kod muškaraca kojima je takođe dijagnostikovan jedan ili više kardiovaskularnih faktora rizika. Impotencija često negativno utiče na vaš seksualni život i može izazvati depresiju, dodatni stres i nisko samopouzdanje.

Razumevanje najčešćih potencijalnih uzroka može vam pomoći da možda utvrdite zašto vam se ovo dešava.

Endokrine bolesti

Endokrini sistem proizvodi hormone koji regulišu metabolizam, seksualnu funkciju, reprodukciju, raspoloženje i još mnogo toga. Dijabetes je primer endokrine bolesti koja može izazvati nemoć.

Dijabetes utiče na sposobnost tela da koristi hormon insulin. Jedna od komplikacija povezanih sa hroničnim dijabetesom je oštećenje nerva. To utiče na osećaje u penisu. Ostale komplikacije povezane sa dijabetesom uključuju poremećen protok krvi i nivo hormona. Oba ova faktora mogu doprineti impotenciji.

Neurološki i nervni poremećaji

Nekoliko neuroloških stanja može povećati rizik od impotencije. Nervni uslovi utiču na sposobnost mozga da komunicira sa reproduktivnim sistemom.

Ovo može da vas spreči da postignete erekciju. Neurološki poremećaji povezani sa impotencijom uključuju:

 • Alchajmerova bolest
 • Parkinsonova bolest
 • tumori mozga ili kičme
 • multipla skleroza (MS)
 • udar
 • epilepsija temporalnog režnja

Ako ste imali operaciju prostate, takođe možete doživeti oštećenje živaca, što rezultira impotencijom. Vozači bicikala na duže staze mogu doživjeti privremenu nemoć. Ponavljani pritisak na stražnjicu i genitalije može uticati na funkciju živaca.

Uzimanje lekova

Uzimanje određenih lekova može uticati na protok krvi, što može dovesti do pojave erektilne disfunkcije. Nikada ne bi ste trebali uzimati lekove bez odobrenja lekara.

Primeri lekova za koje se zna da uzrokuju impotenciju su:

 • alfa – adrenergični blokatori
 • beta blokatori
 • lekovi za hemoterapiju protiv raka
 • depresivni centralnog nervnog sistema
 • stimulansi poput kokaina i amfetamina
 • diuretici
 • selektivni inhibitori pohrane serotonina

Da li ste probali tablete za potenciju?

Srčana stanja

Stanja koje utiču na srce i njegovu sposobnost da dobro pumpa krv mogu izazvati impotenciju. Bez dovoljnog krvotoka u krvi penis ne može postići erekciju.

Ateroskleroza, stanje zbog koje se krvni sudovi začepe, može prouzrokovati impotenciju. Visoki holesterol i hipertenzija su takođe povezani sa povećanim rizikom od impotencije.

Način života i emotivni poremećaji

Da biste postigli erekciju, prvo morate proći kroz ono što je poznato kao faza uzbuđenja. Ova faza može biti emocionalan odgovor. Ako imate emocionalni poremećaj, to će uticati na vašu sposobnost da postanete seksualno uzbuđeni.

Depresija i anksioznost su povezani sa povećanim rizikom od impotencije. Depresija je osećaj tuge, gubitka nade ili bespomoćnosti. Umor povezan sa depresijom takođe može izazvati impotenciju. Anksioznost kod performansi takođe može izazvati nemoć.

Ako u prošlosti niste uspeli da postignete erekciju, može se pojaviti bojazan i da nećete moći da postignete erekciju u budućnosti. Takođe možete otkriti da ne možete da postignete erekciju sa određenim partnerom.

Ako vam je dijagnostkovana erektilna disfunkcija povezana sa anksioznošću, možda ćete imati potpunu erekciju tokom masturbiranja ili tokom spavanja, ali ne možete održati erekciju tokom odnosa. Zloupotreba droga poput kokaina i amfetamina takođe može izazvati impotenciju.

Korištenje alkohola i alkoholizam mogu uticati i na vašu sposobnost postizanja ili održavanja erekcije. Obratite se svom lekaru ako sumnjate da imate problema.

Kako preventivno delovati

Imptencija ima različite uzroke. Međutim, još uvek možete preduzeti mere kako bi ste je sprečili.

Moguće metode prevencije:

 • fizička aktivnost u vidu vežbanja smanjuje rizik od impotencije
 • izbegavanje pušenja, droga ili alkohola
 • dovoljno spavanja
 • vodite zdravu ishranu
 • smanjite stres, anksioznost i depresiju

Zaključak

Impotencija vam može promeniti život i uticati na vaše samopouzdanje.

Iako erektilna disfunkcija može imati negativan uticaj na vaš seksualni život, to je na kraju ipak stanje koje se da izlečiti.

Postoje mnoge metode koje vam mogu pomoći da povratiti svoju seksualnu funkciju, uključujući prirodne preparate protiv impotencije, lekove i promene u načinu života.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.