Verovatno ste čuli ste za nju, možda ste je čak i koristili, ali znate li šta je zapravo micelarna voda?

Micelarna voda – koja se naziva i micelarna voda za čišćenje – predstavlja proizvod za negu lica. Izgleda kao voda i čak se oseća poput vode, ali (kao što ćete kasnije saznati) daleko je od obične vode. U nastavku teksta ćete videti zašto su ove stvari toliko važne za čistu i zdravu kožu.

Ovi preparati su danas izuzetno popularni i na tržištu se mogu naći za sve tipove kože. Pokušaćemo da vam približimo prednosti korištenja micelarne vode, a predložićemo vam i neke brandove iz sveta kozmetike koji u svojoj ponudi imaju ove vrste proizvoda.

Šta je micelarna voda i kako deluje?

Micelarna voda u sebi ima male micele po kojima je i dobila ime. Micele okružuju čestice prljavštine i razgrađuju ih – mogu očistiti kožu bez isušivanja, tako da nije potreban sapun. Micele, ako se pitate, su malene kuglice za čišćenje molekula ulja koje prirodno privlače prljavštinu i ulje, tako da ne uklanjate ta prirodna ulja koja su koži potrebna da bi bila hidrirana i zdrava.

Micelarna voda ima za cilj da održi Ph vrednost. Ukoliko tražite blago i umirujuće sredstvo za čišćenje lica, onda je ovo pravi izbor.

Ova voda odgovara svim ženama i bez obzira da li imate šminku, vodootpornu maskaru ili nešto treće ona će bez problema da očisti sve.

Micelarana voda predstvalja kombinaciju dva sastojka zahvaljujući kojim se uklanja masnoća i nečistoće na licu. Ta dva svojstva su svežina čiste vode i efikasnost ulja za skidanje šminke. Ono što je bitno jeste da ovo sredstvo ne dovodi do iritacije kože i ne zahteva naknadno ispiranje vodom.

Kako i kada koristiti micelarnu vodu?

Iako su razni načini čišćenja lica poznati svakoj ženi, osvrnućemo se na kratko kad je u pitanju upotreba micelarne vode.

Sve što je potrebno jeste da par kapi ove vode natopite na tufer i da takvim tuferom pređete preko lica. Sve one prljavštine i nečistoće će ostati na tom istom tuferu.

Ukoliko želite da skinete vodootpornu maskaru, potrebno je malo duže zadržati tufer na određenom mestu kako bi sve pokupio.

Upotreba micelarne vode ne znači da mora da se odreknete i da zaboravite na neke vaše ustaljene načine čišćenja lica. Ona samo može biti dodatni tretman kad je u pitanju vaša koža.

Kad koristiti ovu vodu?

Preporučljivo je upotrebljavati ovu tečnost dva puta u toku dana, ujutro i naveče. Iako vam možda deluje bespotrebno da nakon buđenja ponovo čistite lice jer ste prethodnu noć to obavili, ovo ne može da škodi.

S ozbirom da nije potrebna obična voda nakon upotrebe ove tečnosti možete je koristiti u različitim prilikama. Ukoliko je je to kompletno skidanje šminke sa lica ili pak samo jednog dela, micelarna voda je sasvim dovoljna.

Ukoliko se bavite određenom fizičkom aktivnosti normalno je da dođe do znoja i nakupljanja masnoće i prljavštine na koži. U tom slučaju takođe micelarna voda može odigrati svoju ulogu. Rekli smo da nije potrebno sapiranje običnom vodom, tako da ova dragocena tečnost može u potpunosti nadomestiti nedostatak vode.

Najbolja micelarna voda

Koja je najbolja micelarna voda se ne može definisati. Svaki proizvođač se trudi da na tržište izbaci jedinstven proizvod koji će se razlikovati od konkurencije.

Čak se mnogi brandovi odlučuju za pravljenje raznih paleta kad je ova tečnost u pitanju. Uostalom pored koristi koje takvi proizvodi nose sa sobom, radi se i o biznisu.

Tako da gotovo sve kozmetičke kompanije imaju neke vrste micelarnih voda kao što je baby micelarna voda ili bio micelarna voda.

Ne treba dovoditi u pitanje renome poznatih kozmetičkih kuća, ali ne mora da znači da ćete biti zadovoljni micelarnom vodom svakog proizvođača. Stoga ćemo vam predstaviti nekoliko imena i njihovih proizvoda koji su se pokazali efikasnim.

Cena micelarne vode se razlikuje od proizvođača do proizvođača.

A na vama je da testirate i odaberete onu koja će vam najviše odgovarati

Bioderma micelarna voda

Svakako jedna od najpoznatijih Bioderma Sensibio H2O se decenijama unazad koristi u Francuskoj a rasprostranjena je širom Evrope. Jedan od najomiljenijih kozmetičkih preparata među poznatim šminkerima, I to je dovoljna preprouka da je koristite.

Bioderma micelarna voda je napravljena tako da je mogu koristiti svi bez obzira na tip kože I starosnu dob, odnosno godine.

Rekli smo da proizvođaći nude na tržištu I razne varijante određenog proizvoda, pa tako postoje I posbne verzije koje su namenjene za konkretnu vrstu kože. Najpoznatiji su Hydrabio za suvu kožu te Sebium za masnu kožu.

Uprkos tome ona koje je najtraženija na tržištu I koja ima najviše pristalica jeste Sensibio verzija micelarne vode.

Garnier micelarna voda

Poznati brand takođe ima svoju micelarnu vodu koja je namenjena svim tipovima kože. Nije potrebno ispiranje lica običnom vodom nakon upotrebe ovog proizvoda.

Vrlo lako ćete u jednom potezu očistiti svu šminku, a garnier micelarna voda će da očisti I smiri vašu kožu.

Ova voda je izuzetno tražena na tržištu prije svega zbog svog učinka, a cena je pristupačna naročito ako se pogleda ime branda na kutiji.

Vrlo malo je potrebno da bi ste potpuno uklonili šminku I predstavlja jednu od najboljih micelarnih voda na tražištu. Postoji I tzv. dvofazna micelarna voda iz Garnier palate.

Mixa micelarna voda

Mixa micelarna voda nema neki preterano efikasan miris, ali je pogodna za osteljivu I problematičnu koža. Upotrebom ove vode ne dolazi do peckanja oko očiju.

Međutim u odnosu na neke druge, ova voda vam neće u potpunosti ukloniti šminku kao što je recimo vrlo otporna mascara. I to je njena mana, pa je možda malo I precenjena. Ovo je hipoalergijska voda, ne sadrži alkohol ni parfem, te ima neutralnu Ph vrednost.

Nivea micelarna voda

Najpoznatija verzija Nivea micelarne vode jeste 3u1 iako postoje I pojedinačne verzije namenjene za konkretan tip kože. Ona hidrira I čisti kožu a neutralize zategnutost, crvenilo I suvoću.

Obogaćena  je Dexpanthénolom i uljem semena grožđa i u potpunosti čisti šminku sa vašeg lica bez nekih velikih poteškoća.

Ovde smo spomenuli neke proizvođače i njihove preparate ali tu su i drugi kao što je Vichy mineralna voda, L’oreal voda, nešto povoljnija Balea itd.

Higijena tela je jako bitna. Naročito higijena i nega lica, s obzirom da je ono uvek izloženo vremenskim promenama, a uz to i dio tela gde se najviše nanosi kozmetičkih preparata.

Odaberite pravu micelarnu vodu za čišćenje i negu lica, a vasa koža će vam biti jako zahvalna.

Izvori:

  1. https://www.allure.com/gallery/micellar-water-facial-cleanser
  2. https://www.realsimple.com/beauty-fashion/skincare/micellar-water-explainer
Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.