Kokosovo ulje je izuzetno značajno jer ga možete koristiti u različite svrhe kad je vaše telo u pitanju. Između ostalog koristi se i za mršavljenje.

kokosovo ulje

Kokos je karakterističan za tropske oblasti, gde ljudi od davnina koriste njegova lekovita svojstva. Kokosovo ulje se dobija iz kore ili mesa kokosovog oraha. Može se koristiti u vidu brašna, ulja ili mleka.

Zbog svojih nutritivnih vrednosti, u zadnje vreme se našlo u širokoj upotrebi u svetu. Želimo da vam približimo delotvornost ove biljke kako bi ste i vi počeli da je koristite. Želite da znate za šta je dobro kokosovo ulje? Ostanite sa nama i saznaćete sve što trebate znati o kokosovom ulju.

Šta sadrži ulje od kokosa i za šta je dobro

Ulje kokosa se sastoji od velikog broja masnih kiselina. U pitanju su zasićene masne kiseline koje su jako dobre za metabolizam. Ceđenjem ploda ulje potpuno zadržava sve hranjive sastojke koji su korisni za zdravlje vašeg organizma.

Zasićene masne kiseline od kojih se sastoji su srednjeg lanca, a karakteristične su po tome što se ne zadržavaju u masnom tkivu, te ih organizam lakše apsorbuje. To doprinosi boljem varenju i radu creva. Najzastupljenija kiselina jeste laurinska, i posle majčinog mleka, kokosovo ulje je najznačajniji izvor ove kiseline.

Zahvaljujući toj činjenici ulje kokosa ima bitnu ulogu kad je imunitet organizma u pitanju. Stanovnici egzotičnih destinacija, gde se kokos najviše koristi, su poznati kao neko ko ima jako malo problema kad je zdravlje u pitanju, a posebno kad su u pitanju bolesti srca.

Naučnici su radili brojna istraživanja gde se došlo da zaključka da upotrebom kokosovog ulja dolazi do smanjenja kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko uz to još obavljate neke fizičke aktivnosti, kao što je vežbanje, šetanje i slično onda je njegovo dejstvo tim efikasnije.

Kako koristiti kokosovo ulje u ishrani?

Ulje može biti korišteno na različite načine i u kombinaciji sa drugim namirnica. Možda i najlakši način jeste da uz jutarnju kafu konzumirate kokosovo ulje. Potrebno je u šolju kafe staviti jednu kašičicu ulja te promešati dok se ne istopi. U početku će možda ukus biti malo neobičan, ali vremenom ćete se navići piti kafu sa ukusom kokosa.

Ono što će proizvesti još čudniji ukus jeste ukoliko koristite kokosovo ulje umesto margarina ili putera. Sve je stvar navike, pa ćete tako i ovde nakon par obroka potpuno navići na ovaj vid ishrane. Preporuka jeste da isljučivo koristite integralni ili neki sličan hleb, čiji sastav ima dijetalni sastav.

Na koji god način da unosite kokosovo ulje u svoj organizam, vremenom ćete početi gubiti kilograme.

Potrošnja energije i sagorevanje masti (mršavljenje)

Zbog svih benefita koje nosi sa sobom, kokosovo ulje je zastupljeno u ishrani. Gojaznost je danas jedan od glavnih zdravstvenih problema u svetu. Zato je kokosovo ulje za mršavljenje dobar izbor.

Zasićene masne kiseline od kojih se sastoji su korisne jer predstavljaju momentalni izvor energije što za uzrok ima gubljenje kilograma i sagorevanje masti. Srednji trigliceridi koji se nalaze u kokosu su pokazali da zahvaljući njima dolazi do povećanja energije za pet potsto.

Upotrebom kokosovog ulja u ishrani dolazi do smanjenja apetita što za posledicu ima gubitak kilograma.

Kad su u pitanju nutritivne vrednosti, u 100 grama 100% kokosovog ulja, situacija je sledeća:

Energetska vrednost (kJ/kcal) ————-> 3748/895

Masti (g) ————————————> 99.49
od toga zasićene masne kiseline (g) ——-> 93.7

Ugljeni hidrati (g)—————————> <0.1
od toga šećeri (g) —————————> <0.1

Proteini (g) ——————————— > <0.1

So (g) ————————————— > 0.001

Pored toga što može biti jako korisno u procesu mršavljenja, kokosovo ulje kao lek može da se koristi i u druge svrhe. Ukoliko želite da održite kožu vašeg lica svežom onda je ovaj preparat idealno rešenje. Želite da ojačate svoju kosu uz kokosovo ulje? Preporučljiva je njegova upotreba.

Kokosovo ulje za lice

Dakle, pored toga što ga možete koristiti u ishrani, kokosovo ulje ima i druge namene. Jedan od njih jeste da vaše lice održite nežnim i mladalačkim. Dakle aposlutno nema prepreke da se koristi i u kozmetičke svrhe.

Zahvaljujući zasićenim masnim kiselinama, održava se normalna masnoća lica. Njihovo dejstvo dovešće do toga da vaša koža postane nežna na dodir i da zadrži svoju vlažnost. Zahvaljujući vitaminu E koža lica će se odupreti starenju i propadanju. Može da vas i u određenoj meri zaštiti od sunca, pa se koristi i za sunčanje.

Ukoliko imate problema sa bubuljicama ili aknama, kokosovo ulje za lice će vam olakšati da ih se rešite.

Kokosovo ulje za akne i bubuljice

Laurično ulje koje smo spomenuli jeste glavni razlog lekovitog dejstva kokosovog ulja. Ono ima antibakterijska i antigljivična dejstva što ima pozitivan učinak na vašu kožu.

Nije nužno da kokosovo ulje bude ono čime ćete biti zadovoljni. Iskustva su različiti i mnogi nisu zadovoljni njegovim dejstvom. Razloga za to je mnogo. Ono što je akcenat ovde jeste da navedemo da kokosovo ulje ima lekovita dejstva i može biti korisno za uklanjanje akni.

Uklonite bore uz kokosovo ulje

Kada se pojavljuju bore na licu? Onog trenutka kada koža počinje da gubi svoju elastičnost tada dolazi i do pojave bora. Ovde glavnu ulogu igra kolagen, te je potrebno njega održavati te na taj način sprečiti nastanak bora.

Kada nanesete ulje na kožu ono ulazi u najdublje slojeve a trigliceridi u kombinaciji sa kolagenom i proteinima omogućavaju obnavljanje.

Kad su u pitanju podočnjaci ovaj preparat takođe može imati određena pozitivna dejstva. Morate znati da kokosovo ulje nije nešto što će vam ukloniti bore. Više je preparat za negu lica, čijom upotrebom ćete smanjiti verovatnoću nastanka bora.

Kokosovo ulje možete nanositi na čisto lice. Dakle operite vaše lice, obrišite peškirom i onda nanesite ulje. Utraljavajte lagano da koža upije.

Kokosovo ulje za kosu

Kao i za lice, kokosovo ulje za kosu takođe može doprineti poboljšanju izgleda vaše kose, te njenom volumenu.

Upotrebom ulja na vašoj kosi, ona će delovati gušće i bogatije. Gde će ovaj preparat dati možda najbolje rezultate jeste kod onih koji imaju suvu i oštećenu kosu. S obzriom da masti nisu teške, njih će kosa lagano upijati, što će u krajnjoj liniji dovesti do njenog oporavka.

Kokosovo ulje može biti korisno i za druge tipove kose, kao što je masna kosa. Važno je da se konzumira u umerenim količinama, a ne da se preteruje. Postoje i druga ulja, ali je kokosovo specifično zbog svog sastava, prije svega laurinske kiseline.

Ono što treba da znate, a što kokosovo ulje izdvaja od ostalih jeste da se njegovom upotrebom sprečava gubitak proteina iz kose. Čak su i rađena neka testiranja koja su potrvdila ovu tezu.

Kako koristiti kokosovo ulje za kosu (upotreba)

Sigurno ste imali priliku da vidite kako izgleda kokosovo ulje. Primetili ste da je uglvanom u čvrstom stanju, pa ga je potrebno rastopiti. Izbegavajte grejanje na peći i slično jer se može pregrijati pa prilikom nanošenja na kosu može da je ošteti.

Preporuka jeste da odrđenu količinu stavite u manju posudu, a zatim tu posudu staviti u toplu vodu. Na taj način će se ulje polako istopiti bez rizike da se pregreje. Za to vreme vi možete raščešljati vašu kosu kako bi je pripremili.

kokosovo ulje za kosu

Kada ste ulje dovoljno otopili, potrebno je čitavu glavu premazati. To ćete raditi tako što ćete jagodicama prstiju naneti ulje i masirati teme. Preporučeno je da masiranje i utrljavanje traje bar 10 min. Nakon toga na glavu možete staviti neku kapicu, poput one za tuširanje i držati nekoliko sati. Toplota tela će značano doprineti aktivnosti ulja.

Kokosovo ulje može biti korisno i u borbi protiv peruti, te kao regenerator. Bez obzira na lekovita dejstva kokosovog ulja, da bi učinak bio potpun, neophodno je koristiti i adekvatne šampone ili maske za kosu. Samo kokosovo ulje ne može puno pomoći, dok je druga priča ukoliko zaista vodite računa o tome šta koristite od preparata da bi vašu kosu sačuvali. U toj kombinaciji ovo ulje može biti jako bitno.

Prednosti korištenja kokosovog ulja za kosu

Zbog svog lekovitog dejstva ovo ulje će zaista doprineti da sačuvate vašu kosu. Brojni su benefiti korištenja ovog preparata, a mi ćemo navesti neke.

  • Sprečava opadanje kose – Veliki broj lekova za kosu koje kupite u apoteci ili drogeriji je napravljen u kombinaciji sa kokosovim uljem. Ukoliko želite da probate nešto u vašoj varijanti, možete listo žalfije kuvati u kokosovom ulju. Potom smesu utrljajte na kosu.
  • Hidrira kosu – kokosovo ulje ne isparava tako lako, pa je izuztno korisno za one koji imaju suvu kosu, jer će kosa duže biti vlažna i hidrirana.
  • Oporavlja oštećenu kosu – zbog laurenske kiseline koju sadrži, sprečava gubitak proteina te na taj način brže oporavlja vašu kosu.
  • Sprčava perut – već smo rekli da je kokosovo ulje izuzetno korisno u borbi protiv peruti. Glavni razlog tome su masne kiseline.
  • Sprečava rascvetavanje kose – u kombinaciji sa neki drugim preparatima, kao što je bademovo ulje, učiniće da nemate rascvetane krajeve.
  • Oblikuje kosu – poznato je da mnogi umesto gela za kosu ili voska koriste kokosovo ulje za kosu. U zavisnosti od temperature, ono se topi ili kondenzume pa možete oblikovati kosu naželjeni način.
  • Štiti od vaški – s obzirom da kosa postaje mekša kad nanesete ulje, onda je i lakše češljati, te će te se tako osloboditi vaški koje znaju biti jako dosadne.
  • Održava kosu zdravom – gore navedene teze idu ovome u prilog. Pokazalo se da je kokosovo ulje bolje od nekih drugih sintetički prerađenih proizvoda za zdravu kosu.

Zaključak

Kroz tekst smo nastojali da vam približimo ono što je karakteristično za kokosovo ulje. Glavni adut jesu zasićene masne kiseline koje na pozitivan način deluju na vaše telo.

Ulje kao što ste videli može da se koristi za različite namene. Ukoliko ga unosite u vaš organizam, ono topi masti, pa kokosovo ulje za mršavljenje može da bude efektno. Ako pak želite da osvežite kožu vašeg lica ili sačuvate volumen kose tu je takođe korisno. Ovo je možda i polje gde se najčešće koristi.

Na vama je da procenite kakve benefite upotreba kokosovog ulja može vama doneti. Ukoliko se na pravi način kombinuje sa nekim drugim preparatima i namirnicama, rezultati će biti pozitivni.

Hvala na čitanju

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.