Sok od celera malo ko od nas konzumira u onoj meri u kojoj bi trebalo. Neki nikad nisu ni probali napraviti sok od celera i popiti.

Drugi opet prate trendove pa ako je nešto „in“ onda i oni „furaju taj fazon“.

Svakako da svi imamo neke svoje režime ishrane šta god oni uključivali, ali postoje neke stvari koje treba s vremena na vremen uneti u organizam kroz ishranu.

Stoga će naš osvrt u ovom tekstu biti na koristi i benefite koje ovaj sok ima po naš organizam, a videćete i da nije teško napraviti sok od celera.

Prikupili smo neke podatke sa pretraživača te ih pokušali objediniti u jedan post. Ukoliko želite više informacija o ovoj temi svakako možete i sami uraditi neke pretrage. Jedna od svakako korisnih sajtova jeste i medicalmedium.com.

Zašto bi trebali piti sok od celera?

Sok od celera sadrži vitamin A, C, K, folate, kalcijum, kaliju, magnezijum, fosfor, elektrolite, vodu i manje količine drugih vitamina i minerala.

Sadrži i flavonide koji pojačavaju zdravlje i druge fitohemikaije, mada će se neki izgubiti kada se vlakna uklone kroz sok.

Vlakna u prehrani ne samo da doprinose da digestivni sistemem neometano funkcionišu, već mogu pomoći:

 • da se osećate punim i sitim
 • kod mršavljenja
 • kod uravnoteženog nivoa šećera u krvi
 • da održite zdrav nivo holesterola
 • hranjenju dobrih bakterija u creveima i jačanju imunološkog sistema pomažući u smanjenju rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2

Međutim, stručnjaci ističu da je svakako bolje pojesti hranu, nego je piti, ako želite da unesete sve kvalitetne materije koje sadrži ta hrana.

Kako god, sok od celera ne treba da vam zamenjuje obrok ili da ga pijete svakodnevno. Par puta u toku sedmice popijte i organizam će vam biti zahvalan.

O nekim prednostima koje ima po zdravlje pročitajte u nastavku teksta.

Koristi koje sok od celera ima po zdravlje

Iako za neke ne postoje zvanični dokazi, iskustva i komentari onih koji su pili sok od celera govore u prilog pozitivnom efektu na organizam.

Leči i aktivira obnavljanje hlorovodonične kiseline

Ova kiselina nam pomaže da brže i efikasnije probavljamo stvari. Sok od celera pomaže pri podizanju želudačne kiseline, koja je neophodna za razgradnju hrane, naročito proteina. Sok celera ima sposobnost da značajno nadoknadi osiromašeni nivo želudačne sluzi.

Snižava holesterol

Sok celera utiče na snižavanje holesterola. On utiče na snižavanje lipida, smanjujući loš holesterol u našem krvotoku.

Sok celera je prirodno protivupalno sredstvo

Sadrži poliacetilen koji smanjuje hroničnu bol u zglobovima, giht i reumatoidni artritis. Ne samo da umiruje telo, već se veruje i da umiruje živce, i da ima umirujuća i opuštajuća svojstva.

Snižava krvni pritisak

Istraživanja pokazuju da celer pomaže u snižavanju visokog krvnog pritiska delujući kao relaksant glatkih mišića, poboljšavajući protok kalcijuma i kalijuma u ćelijama, omogućavajući krvnim žilama da se šire i skupljaju s većom lakoćom.

Sok celera pomaže jetri

Studije pokazuju da celer pomaže u smanjenju nakupljanja masti u jetri. Hranjive tvari u celeru štite jetru, a zapravo pomažu jetri da proizvodi enzime koji pomažu u izbacivanju masti i toksina van.

Celerov sok poboljšava probavu

Celerov sok poboljšava probavu povećavajući cirkulaciju u crevima. Dobar je kod konstipacije, nadimanja i zadržavanja vode, delujući kao nežan, blag, prirodni laksativ i diuretik.

Bori se protiv infekcije

Istraživanja pokazuju da sastojci u celeru imaju snažna antimikrobna svojstva koja se bore protiv infekcija i prirodno jačaju imunitet. Sok celera smanjuje mokraćnu kiselinu i potiče proizvodnju urina, te je posebno koristan kod bakterijskih infekcija u probavnom taktu i reproduktivnim organima.

Sadrži snažne antioksidanse i sredstva protiv raka

Celer sadrži flavonoid zavan apigenin, za koji je dokazano da ubija stanice raka.

Sok od celra veoma je hranjiv

Prepun je esencijalnih minerala i vitamina. Dobar je i za kožu jer neki od sastojaka štite kožu i sprečavaju oštećenja u sled UV zračenja. Prema nekim može značajno da pomogne u borbi protiv psorijaze i akni.

Šta trebate znati ako želite napraviti sok od celera

Sada kada smo se upoznali sa prednostima koje celerov sok ima po organizam, red je da objasnimo neke stvari oko same pripreme soka od celera.

 • sok od celera se pravi od stabiljike biljke, ne od korena
 • napitak je najbolje praviti u sokovniku kako bi ste iskoristili sva lekovita svojstva soka od celera, a svakako možete koristiti i blender
 • sok je najbolje piti pola sata prije obroka ili najranije sat vremena nakon što završite obrok
 • preporuka jeste da sok pijete ujutro prije prvog obroka
 • preporučena dnevna količina jeste do dvije čaše
 • stabljiku prije upotrebe dobro oprati i očistiti
 • nakon što napravite sok od celera, držite ga u frižideru, ali ne duže do jednog dana

Celer je zaista spasilac kad je reč o hroničnim bolestim, ali je jako bitno da znate kako pravilno i uspešno koristiti ovo efikasno piće kako biste mogli dobiti njegova lekovita svojstva.

Sok od celera je najbolje biti solo, bez mešanja sa drugim biljkama. Ukoliko vam baš ne prija ukus, možete dodati soka od jabuke dok se ne naviknete.

Prema stručnjacima kojima je ovo specijalnost vlada mišljenje da je sok od celera najbolje piti na prazan stomak. Ako ga popijete ujutro, on će ojačati vašu probavu hrane koju jedete ostatak dana.

Kako napraviti sok od celera – recepti i uputsva

Ako niste sigurni pročitajte jednostavno uputstvo kako da napravite celerov sok.

Celerov sok u sokovniku

 1. Korisitite jedan sveženja celera, odrežite bazu za odvajanje stabljika
 2. Operite ih u čistoj vodi da biste uklonili prljavštinu
 3. Stavite celer u sokovnik
 4. Popijte odmah
 5. Možete napraviti i dodatnu količinu te je ostaviti u frižideru ne duže od 24 sata.

Sok od celera u blenderu

 1. Jedan sveži celer odvojena baza od stabljike
 2. Stabljike operite u čistoj vodi
 3. Naseckajte stabljike celera na komade i stavite ih u blender
 4. Dodajte jednu četvrtinu pročišćene vode i poklopite
 5. Mešajte dok ne bude glatko.
 6. Smesu možete procediti kroz gazu
 7. Rukama svakako dobro iscedite sadržaj iz gaze

Jedna od najvećih tajni soka od celera koja ga čine tako efikasnim u pomaganju lečenja raznih bolesti jesu njegove neotkrivene soli natrijuma. Te soli se bore protiv neželjenih patogena i bakterija koji su stvaraoci problema za koje nauka još ne zna da su odgovorni za mnoge simptome i stanja.

Obnavljaju hlorovodoničnu kiselinu tokom vremena i pomaže jetri da proizvodi žuč, koja ima ulogu skako za jaku probavu tako i za ublažavanje patogena. Ove neverovatne natrijumove soli samo su jedna od čudesnih tajni koje sok celera čuva u sebi

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.