hrana za i protiv mrsavljenja
Izvor slike: thesun.co.uk

Ako želite smršati prvo je neophodno da krenete od kuhinje i hrane koju spremate. Fizička aktivnost je samo plus u tom celom procesu. Ali hrana koju jedete mora biti selektovana kako bi ste postigli najbolje rezultate.

Neke metode i načini ishrane ne izdvajaju pojedinu hranu. U takvim metodama je obično fokus stavljen na obavljanje obroka u određeno vreme kako bi organizam uspostavio neki svoj ritam, te na taj način pravilno prerađivao hranu.

Mnogo od pomenutih načina ishrane daju rezultata, ali potrebna je određena disciplina koju mnogi od nas nemaju.

Stoga smo mišljenja da je ipak potrebno isključiti određene namirnice iz ishrane kako bi se rezultati postigli što pre.

O tome kako smršati se rade razne analize i testiranja kako bi se pronašao idealan način. Svaka od tih analiza ima svoj osvrt na pojedinu hranu.

U ovom tekstu vam donosimo listu namirica koje ne biste trebali jesti ako želite da smršate.

Pomfrit i čips

Čitav krompir je zdrav, ali pomfrit i čips od krompira nisu. Pune su kalorija, a mogu se jesti bez kontrole.

U opservatorskim studijama, konzumiranje pomfrita i čipsa od krompira povezano je sa povećanjem telesne težine. Jedno je istraživanje čak otkrilo da čips od krompira može doprineti povećanju težine po obroku više od bilo koje druge hrane.

Štaviše, pečeni ili prženi krompir može sadržati supstance koje izazivaju rak. Zbog toga je najbolje jesti običan, kuvani krompir.

Zaslađena pića

Pića zaslađena šećerom, jedna su od najnezdravijih namirnica na planeti. Snažno su povezani s povećanjem telesne težine i mogu imati katastrofalne efekte na zdravlje ako se konzumiraju previše. Iako šećerna pića sadrže puno kalorija, vaš mozak ih ne registruje kao čvrstu hranu.

Tečne kalorije šećera ne čine da se osećate puni i nećete jesti manje njihovom upotrebom. Ako ozbiljno razmišljate o gubitku kilograma, razmislite o potpunom odricanju od slatkih pića.

Bijeli hleb

Beli hleb je visoko rafiniran i često sadrži puno dodatnog šećera. Visoko je glikemijskog indeksa i može povećati nivo šećera u krvi. Jedno istraživanje je otkrilo da je jedenje dve kriške (120 grama) belog hleba dnevno povezano sa 40% većim rizikom od debljanja i gojaznošću.

Srećom, postoji mnogo zdravih alternativa konvencionalnom pšeničnom hlebu. Međutim, imajte na umu da svi pšenični hlebovi sadrže gluten.

Bombone

Bombone su izuzetno nezdrave. U malo pakovanje spakuju puno dodanog šećera, dodanih ulja i rafiniranog brašna. Bombone su pune kalorijama i imaju malo hranljivih sastojaka.

Bočica bombona prosečne veličine prekrivena čokoladom može sadržati oko 200–300 kalorija. Nažalost, bombone možete pronaći svuda. Oni su čak i strateški smešteni u prodavnice kako bi potrošače primorali da ih kupuju impulsivno. Ako žudite za slatkim, jedete parče voća ili šaku orašastih plodova.

Većina voćnih sokova

Većina voćnih sokova koje pronađete u supermarketu ima vrlo malo zajedničkog sa celim voćem. Voćni sokovi su visoko procesuirani i punjeni su šećerom. U stvari, oni mogu sadržati jednako toliko šećera i kalorija kao i zaslađena pića, ako ne i više. Takođe, voćni sok obično nema vlakana i ne zahteva žvakanje.

To znači da čaša soka od pomorandže neće imati iste efekte na sitost kao sama narandža, što olakšava konzumiranje velikih količina u kratkom vremenu. Držite se dalje od voćnog soka i umesto toga jedite celo voće.

Kolači i slatkiši

Peciva, kolačići i kolači prepuni su nezdravih sastojaka poput dodanog šećera i rafiniranog brašna. Takođe mogu da sadrže veštačke trans masti, koje su vrlo štetne i povezane sa mnogim bolestima.

Ove namirnice nisu baš zadovoljavajuće, a verovatno ćete vrlo brzo postati gladni nakon što pojedete ovu visokokaloričnu hranu sa malo hranljivih sastojaka. Ako želite nešto slatko, posegnite za komadom tamne čokolade.

Alkohol (naročito pivo)

Alkohol ima više kalorija od ugljenih hidrata i proteina, odnosno oko 7 kalorija po gramu. Konzumiranje alkohola u umerenim količinama se čini u redu i zapravo je povezano sa smanjenim povećanjem kilograma.

Sa druge strane, često konzumiranje je povezano sa značajnim povećanjem kilograma. Bitnu ulogu igra i vrsta alkohola. Pivo može prouzrokovati debljanje, ali konzumiranje vina u umerenim količinam zapravo može biti korisno.

Sladoled

Sladoled je neverovatno ukusan, ali je veoma nezdrav. Pun je kalorija i većina ih je napunjena šećerom.

Malo sladoleda sa vremena na vremena je u redu, ali problem je u tome što je vrlo lako konzumirati ogromne količine bez ikakve kontrole.

Razmislite o tome da napravite sami sladoled, koristeći manje šećera i zdravije sastojke poput jogurta i voća.

Pica

Pica je jedna od najpopularnijih brzih hrana. Međutim, komercijalno napravljene pice takođe su vrlo nezdrave.

Visokokalorične su i često sadrže nezdrave sastojke, poput visoko rafiniranog brašna i prerađenog mesa.

Ako želite da uživate u parčetu pice, probajte napraviti kod kuće koristeći svoje sastojke. Domaći pica sos je takođe zdraviji, jer oni koje kupujete u marketima mogu sadržavati puno šećera.

Ako znate da postoji mesto gdje sigurno prave mnogo zdravije pice onda idite na takva mesta da jedete.

Visokokalorčni kafeni napici

Kafa sadrži nekoliko biološki aktivnih materija kao što je kofein.

Ove materije mogu pojačati vaš metabolizam i povećati sagorevanje masti, barem kratkoročno.

Međutim, negativni efekti nezdravih sastojaka poput veštačke kreme i šećera nadmašuju sve pozitivne. Visokokalorični napici od kafe zapravo nisu ništa bolji od zaslađenih pića.

Ako volite kafu, najbojle je da se držite obične crne kada pokušavate da smršate. Izbjegavajte dodavanje šećera i krema.

Obična crna kafa može biti vrlo zdrava i pomoći vam da sagorevate masti. Međutim, visokokalorična pića od kafe koja sadrže veštačke sastojke veoma su nezdrava.

Hrana sa visokim procentom dodatnog šećera

Dodatni šećer je verovatno najgora stvar u savremenoj ishrani. Prekomerni iznosi danas su povezani sa nekim od najozbiljnijih bolesti na svetu.

Ova hrana nosi sa sobom puno praznih kalorija od kojih nema efekta. Neke od namirnica su slatke žitarice koje se jedu za doručak ili aromatizovani jogurt sa malo masnoće.

Treba da budete obazrivi prilikom odabira hrane sa malo masi ili bez masti, jer proizvođači često dodaju puno šećera kako bi nadoknadili ukus koje si izgubi prilikom uklanjanja masti.

Zaključak

Najgora hrana za gubitak kilograma jeste visoko prerađena bezvredna hrana. Ova hrana je obično puna dodatnim šećerom, rafiniranim brašnom ili dodatnim mastima.

Svakako obratite pažnju na etiketu proizvoda koji kupujete kako bi ste videli sastav. Neke namirnice treba ograničiti u ishrani bez obzira što su korisne. Razlog tome je njihova kaloričnost (orašasti plodovi, suvo voće…).

Kako bi uz pravu hranu postigli potpuno efekat, pratite način na koji jedete. Jedite polako, bez žurbe i pažljivo sažvačite svaki zalogaj.

Izbacite navedene namirnice i uvedi redovno vežbanje u trajanju od pola sata dnevno i verujte da ćete se vrlo brzo rešiti viška kilograma.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.