Ukoliko dođe do pojave proliva, možda prva stvar na koju treba da obratite pažnju jeste hrana. Ishrana kod proliva može značajno uticati na to da ova neprijatnost prestane što pre.

Šta jesti kad imaš proliv?

Često se nije lako odreći nekih namirnica, ali zarad bržeg ozdravljenja bi ste trebali da obratite pažnju na to šta smete jeste a šta ne ako imate proliv.

Postoji hrana koja može pogoršati stanje dijareje i nju bi ste trebali da isključite iz ishrane bar dok problemi ne prođu.

Ako ne znate šta je dobro za proliv od hrane donosimo vam vodič o tome koju vrstu namirnica trebate konzumirati kod dijareje.

Ishrana i proliv

Bilo da je proliv samo privremen ili je uzrokovan određenim alergijama, trovanjem hranom ili zbog nekog hroničnog stanja kao što je sindrom iritabilnog creva ili Kronove bolesti, ishrana i dijareja su usko povezani.

Čak i ako imate dugotrajna stanja koja utiču na vaš probavni sistem, hrana koju jedete može u velikoj meri uticati na vašu probavu.

Kada se dešavaju povremene dijareje, možete jesti određene namirnice koje će vam pomoći da se vaš probavni sistem vrati na pravi put. Pored toga postoje i određene namirnice koje bi ste trebali izbegavati.

Dijareja ishrana – Koju hranu treba jesti

Kada imate dijareju, hrana koju jedete i ona koju izbegavate može biti od presudne vašnosti za brži oporavak. Ovde dolazi BRAT hrana.

BRAT je skraćeni na engleskom koja uključuje početno slovo namirnica koje čine ovu dijetu. To su banane, pirinač (riža), sok od jabuke i tost.

Ove namirnice predstavljaju osnovu, ali pored njih možete koristiti i druge. Pored hrane jako je bitno i koju vrstu tečnosti pijete ako imate problema sa prolivom. Tečnost pomaže da ostanete hidratizovani i da nadoknadite onu koju gubite. Vode se podrazumeva.

 • Krekeri
 • Zobene pahuljice
 • Čaj
 • Bistra, nemasna supa
 • Bareni krompir
 • Kokosova voda sa vitaminima itd.

Nakon što osetite da se oporavljate možete dodati hranu kao što je jaje.

Hajde da pogledamo detaljnije.

Voće

Banane se lako probavljuju, što ih čini dobrim izborom kod uznemirenog probavnog sistema. Odličan su izvor kalcijuma, važnog elektrolita koji se može smanjiti kada imate dijareju.

Jedenje rastvorljivih vlakana može pomoći u apsorpciji tečnosti u crevnima, sprečavajući zatvor.

Sok od jabuke je takođe dobar izbor. Kora jabuke sadrži nerastvorljiva vlakna koja u ovom slučaju mogu opterećivati vaš probavni siste. Stoga je bolje da pijete ceđenu jabuku.

Povrće

Povrće je izuzetno bogato hranjivim materijama, ali nije baš probavljivo ako se jede sirovo. Ako imate dijareju trebali bi ste uključiti povrće u ishranu ali oguljeno, očišćemo i dobro kuvano.

U nekim ishranama i dijeta se krompir ne preporučuju, ali kod proliva ne bi bilo loše da ga jedete.

Izbgevajte brokoli, karfiol, papriku, grašak, zeleno listano porvrće i kukuruz jer mogu izazvati gasove.

Žitarice

Akcenat treba da bude na žitaricama koje lako probavljuju. Zobena kaša je dobar izvor rastvorljivih vlakana. Ona može pomoći kod smanjena proliva. Podrazumeva se da je jedete bez dodataka kao što je šećer, med, sirup ili mlečni proizvodi.

Pšenica od celog zrna je uopšteno zdravija opcija za tost, ali beli hleb je moža bolji jer ga je lakše svariti.

Perece su najčešće pravljene od belog braršna. Osim toga sadrže i so koja može pomoći u vraćanju ravnoteže natrijuma u telu.

Obični beli pirinač je takođe lako probavljiv i koristan je kod tečnih stolica. Testenina od belog brašna je takođe korisna u ishrani kod proliva.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi su svakako za izbegavanje kod dijareje, bar dok se ne pojave znaci poboljšanja.

Izuzetak predstavlja malo jogurta koji nema puno masnoće. Jogurt treba da bude bez šećera i dodatnih zaslađivača koji mogu izazvati gasove.

Proteini

Pileće belo meso je lako probavljivo i dobar je izvor životinjskih proteina. U ishranu možete uključiti i krto meso govedine, svinjetina, ćuretina pa i ribu.

Pića

Važno je da konzumirate dovoljne količine vode. Kokosova voda je takođe dobar izbor da ostanete hidrirani. Neki sportski napici mogu doći u obzir,ali pod uslovom da nemaju dodatnih zaslađivača.

Kada pijete tečnost gledajte da bude na nivo sobne temperature, je veoma hladna ili topla pića mogu podstaći rad creva.

Čaj protiv proliva može biti koristan, ali i tu treba biti obazriv. Nije svaka vrsta čaja preporučljiva. Čaj od kamilice, bokvice, šipka ili nane je dobar u borbi protiv dijareje.

Deserti i slatkiši

Ono što trebade izbegavati jesu tvrde bombone i žvakaće gume, te sladolede i hranu poput pudinga, koje obično sadrže visok šećer i procenat mleka, što svakako treba izbegavati.

Hrana koju treba izbegavati kod proliva

Kada imate dijareju ili se oporavljate od nje, postoji veliki broj namirnica koje želite da izbegnete. Ova hrana može pokrenuti probavni sistem i pogoršati ili produžiti dijareju.

Hrana koju trebate izbegavati tokom dijareje uključje:

 • Mleko i mlečni proizvodi
 • Pržena i masna hrana
 • Začinjena hrana
 • Prerađena hrana
 • Svinjetina i teletina (krto meso nije zabranjeno)
 • Sardine
 • Sirovo povrće
 • Luk
 • Kukuruz
 • Agrumi
 • Voće poput ananasa, trešanja, grožđa, smokava
 • Alkohol
 • Kafa te druga kofeinska pića
 • Gazirana pića
 • Veštački zaslađivači

Ishrana može i da izazove i da leči dijareju.

Kada imate dijareju, odmorite se, pijte puno vode i počnite sa BRAT hranom. Nakon par dana možete početi dodavit hranu poput krtog mesa i jaja.

Stanje dijareje uglavnom ne traje dugo i možete se oporaviti za svega nekoliko dana, nekad čak i u roku jednog dana.

Svkako je ishrana kod proliva ono na šta trebate da stavite akcenat. Nije to neko veliko odricanje na duži vremenski period. Što pre izbacite nepotrebne namirnice pre ćete izlečiti proliv.

Nadamo se da ste u ovom tekstu našli odgovor na pitanje „Šta jesti kad imaš proliv?“.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.