Bubuljice na leđima znaju biti jako nezgodne, pre svega zbog estetike. Pripadnice ženskog pola su često sprečene da obuku omiljenu odevnu kombinaciju iz razloga što su im se na leđima pojavile bubuljice.

Pored estetike, ova vrsta bubuljica može izazvati neprijatan svrab a i zbog nepristupačnosti teške su za nanošenje krema i balzama.

Ovaj tekst je posvećen onima koji imaju bubuljice na leđima. Upoznatećete se sa razlozima nastanka, kako ih izlečiti i kako preventivno delovati.

Ako se borite sa aknama na leđima onda se nalazite u grupi velikog broja ljudi. Prema nekim istraživanjima preko 50 posto svetske populacije se bori sa ovom vrstom nepravilnosti na koži.

Bubuljice na leđima mogu biti jako ružne te kao takve uticati na nečije samopouzdanje.

Međutim, postoje metode koje nekad mogu biti neprijatne i dugotrajte, ali uz pomoć kojih je moguće rešiti se bubuljica.

Šta uzrokuje nastanak bubuljica na leđima?

Pre nego objasnimo kako lečiti akne na leđima, hajde da se upoznamo kako one nastaju.

U osnovi, akne se formiraju kada ulje i razne prljavštine začepe pore, bez obzira da li su to pore na leđima, grudima ili licu. Može se desiti na različite načine zavisno od tipa kože.

Na leđima postoji dosta lojnih žlezda i folikula dlaka koje luče sebum, voštanu supstanu koja je namenjena da vlaži kožu. Onog trenutka kada višak sebuma dođe u kontakt sa bakterijama i mrtvim stanicama kože, dolazi do začepljavanja pora i stvaraju se prištići na leđima.

Otvori se začepljavaju što dovodi do stvaranja gnoja u njima.

Uzrok za nastanak bubuljica je mahom usled prekomerne proizvodnje ulja. Neki od uzroka pojave aktni na leđima:

Vežbanje

Jedan od razloga nastanka bubuljica na leđima jeste i vežba. Međutim, čest je slučaj da se ne radi o klasičnim aknama, već je u pitaju folikulitis – inficiranje folikula dlake. Folikuli dlaka unutar bora se  mogu često maskirati da se ne može golim okom utvditi o čemu se tačno radi.

To su tzv. mehaničke akne, koje se javljaju na delovima tela gde je koža podložnija pogoršanju usled pritiska, trenja ili vrućine. Pored sportista, često se ovaj vid akni može pojaviti kod onih koji nose ranac na leđima ili isuviše usku odeću.

Hormoni

Kao i sve druge i akne na leđima mogu nastati usled puberteta, menstruacije ili trudnoće. Kod muškaraca dolazi do lučenja uzrokovanog hormonima na leđima zbog prekomernog nivo testosterona. Kad je nivo hormona neuravnotežen oni se kreću prema koži da bi se izbacili iz tela.

Kada je hormon prisutan u lojnoj žlezdi kože, on dovodi do proizvodnje ulja u velikoj količini. Krajnji rezultat jeste prekomerno nakupljanje istog te pojava neugodnih prištića.

Higijena

Ako ste hormonski uravnoteženi i trebate očistiti akne na leđima, bez obzir koliko vežbate, onda verovatno morate poboljšati negu kože. Neke bubuljice su savim normalne da se pokažu, ali kako bi ste smanjili šanse za njihov nastanak potrebno je voditi adekvatnu higijenu.

Genetika i nasleđe

Leđne bubuljice se uglavnom nasleđuju.

Ako su vaši roditelji imali sličnih problema u predelu vrata, ramena i leđa, verovatno ćete se i vi susresti sa istim.

Genetika, loša ishrana i mnoštvo drugih faktora mogu uticati na pojavu aktni.

Budući da je površina leđa mnogo veća od ostatka vaše kože, bubuljice na leđima često imaju veća upalna područja od ostalih, što terapiju može činiti komplikovanijom, ali ne i nemogućom.

Kako lečiti bubuljice i akne na leđima

U potrazi za lekom protiv prištića na leđima, počnite primenom nekih svakodnevnih metoda nege kože koje mogu pomoći u lečenju blagih do umerenih akni.

Iako nastanak akni usled genetike nije nešto što možete kontrolisati, postoje načini da smanjite pukotine na leđima i da lečite postojeće akne. Ako želite da imate čistu kožu, imajte na umu neke od sledećih stvari:

  • Utvrdite uzroke akni na ležima, tj. sportske aktivnosti, odeća, genetika
  • Tuširajte se svakodnevno i koristite tretman protiv akni sa salicilnom kiselinom
  • Redovno navlažite kožu adekvatnim losionima
  • Tuširajte se odmah nakon naleta intenzivnog znojenja
  • Smanjite nivo stresa
  • Nositi komotnu i prozračnu odeću

Piling

Bakterije iz akni, koje su odgovorne za zaražene lezije od kani, ne mogu živeti u prisustvu kiseonika, pa se moraju te začepljene pore otvoriti. Pronađite neku spužvu kojom ćete raditi piling za vreme tuširanja dok su pore još uvek porozne kako bi ste odvojili mrtve stanice kože i uklonili nagomilanu prljavštinu.

Pore na ramenima i leđima mogu biti znatno veće od onih na licu a piling u tome može pooći. Koža leđa je čvršća te možete pronaći snažniji piling. Odabir adekvatnog pilinga može pomoći da pore ostanu čiste.

Tretman protiv akni sa salicilnom kiselinom takođe može pomoći. On prodire u pore ako bi očistio bakterije i mrtve stanice, ostavljajući kožu glatku.

Menjajte garderobu

Skinite opremu za trening odmah posle istog i istuširajte se ako je moguće. Ostaci znoja i prljavštine na vašoj koži može biti glavni uzrok nastanka bubuljica na leđima. Posteljina, peškiri i jastuk trebaju redovno da se čiste.

Vežite kosu

Ako imate dugu kosu to bi moglo doprineti prisutnosti prljavštine i ulja na leđima i vratu. Pokušajte kosu vezati u rep ili punđu naročito u trenucima dok se znojite.

Takođe vodite računa o šamponima i balzamima za kosu koje kupujete. Obratite pažnju da nema neki od sastojaka koji doprinosi začepljenim porama.

Ponekad male promene mogu doneti velike korake u poboljšanju stanja kože.

Praktikujte pravilnu negu kože

U lečenju akni nema ništa važnije od svakodnevne rutine nege kože, bilo da se borite sa aknama na licu, leđima ili oboje.

Održavajte kožu čistom na dnevnom nivou, perite jednom ujutro i jednom naveče. Ako koristite neke sastojke gledajte da to budu oni koji su zaista efikasni u borbi protiv akni.

Tuširajte se nakon treninga

Već smo rekli da su vežba i znoj jedan od mogućih uzročnika. Kardiovaskularno vežbanje može imati korist za kožu, ali može uzrokovati i nastanak pukotina.

Često su leđne akne rezultat trenja i znoja. Uska odeća nošena tokom vežbanja pomešana sa znojem može pogoršati situaciju.

Nosite prozračne tkanine: Uvek birajte odeću za vežbanje koja ostavlja mogućnost da koža diše. Takođe postoje i garderoba koja pravilno upija znoj. Dame bi trebale koristiti pamučne sportske grudnjake.

Odmah se tuširajte: Što pre skinete prljavu odeću i odete pod tuš, pre ćete sprečiti nastanak akni na leđima.

Promena odeće: Ukoliko treninzi traju duže, ne bi bilo loše da odeću menjate s vremena na vreme. Onog trenutka kad usledi pauza u toku treninga skinite odeću i obucite novu, čistu.

Budite oprezni kod odabira deterdženata za pranje veša

Bilo koji proizvodi koji sadrže mirise mogu biti neugodni po kožu. Sredstvo za pranje rublja jedan je od najvećih krivaca za nastajanje akni.

Budući da sastojci mogu nadražiti i isušiti kožu, ona može biti upaljena. Ukoliko utvrdite da je ovo uzrok akni, eliminišite ovu vrstu hemikalija iz domaćinstva.

Pripazite na šampon

Jednako kao i deterdžent i šampon može uticati na pojavu akni. Dok perete kosu, šampon ili regenerator može pasti na kožu, a ti tragovi su dovoljni da se pojave bubuljice na leđima. Još veća šansa za to jeste ako šampon ima određene supstance na koje je koža osetljiva.

Obratite pažnju na sastav ovih preparata ako se sigurni koje supstance smetaju vašoj koži.

Skinite tešku opremu

Ako nosite ruksak, pritisak koji on vrši na leđa može učiniti medveđu uslugu vašoj koži. Mnoge stvari i oprema koja pritišće kožu izaziva akne.

Tako školski ruksaci, sportska oprema poput štitnika ili kaiši od muzičkih instrumenata mogu pogoršati stanje. Trenje i pritisak na kožu mogu izazvati mehaničke akne. One se mogu kontrolisati određenim tretmanima ali je najbolje paziti na pravilni higijenski režim.

Posetite dermatologa

Ako ste isprobali sve gore navedene savete za negu kože, a redovna rutina čišćenja nije dala rezultata, možda je vreme da potražite savet dermatologa.

Akne koje ne nestaju mogu dovesti do trajnih ožiljaka, tako da je važno što pre dobiti preventivnu negu.

Stručno lice će vam verovatno prepisati određene lekove ili kreme koji će umanjiti i možda ukloniti probleme.

Ne morate živeti sa leđnim aknama. Pokušajte se pridržavati nekih od saveta koje smo naveli i sigurno ćete doprineti da imate blistavu i čistu kožu na vratu, ramenima i leđima.

Ovo su bili samo neki saveti a vi svakako možete naći još dodatnih informacija na internetu. Za ozbiljnija stanja obavezno se javite doktoru.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.