Helicobacter pylori, nama poznata kao heliko bakterija, je vrsta bakterije koja naseljava stomak te je sposobna da preživi u kiselini. Prisustvo ove bakterije u ljudskom organizmu postoji hiljadama godina unazad, ali značajna otkrića u vezi heliko bakterije se dešavaju tokom 20. veka.

heliko bakterija

Početkom osamdesetih godina prošlog veka naučnici su uspeli izolovati heliko bakteriju, a jedan od naučnika, Beri Maršal, je popio času sa kulturom ove bakterije, što je prouzrokovalo mučnine i povraćanja nekoliko dana kasnije, a utvrđeni su znakovi gastritisa.

Nakon upoznavanja sa ovom bakterijom i naučnih istraživanja, pretpostavlja se da da preko polovina ljudske populacije ima prbolema sa heliko bakterijom.

Heliko bakterija simptomi – moje iskustvo

Za razliku od Berija, ja nisam ništa pio da dokazujem nekom nešto, ali sam povremeno počeo da osećam slične simptome kao spomenuti naučnik.

Da se razumemo, tada ja nisam znao šta je heliko bakterija i da je ona mogući uzrok tih problema. S ozbirom da sam gurman i da volim pojesti (naročito slatkiše), pomislio sam da je razlog bolova baš to, unošenje previše hrane.

Moji simptomi nisu bili povraćanje i mučnina, već neka tegoba, pritisak i povremeno oštar bol u predelu abdomena. To se recimo znalo desiti jednom ili nijednom u toku sedmice.

Uobičajeni simptomi mogu biti:

  • bolovi u želucu
  • osećaj sitosti
  • nadimanje
  • kiselina
  • problemi sa stolicom
  • peckanje u gornjem delu stomaka

Međutim nakon nekog vremena bolovi su postali učestaliji, uglavnom između obroka ili tokom noći, a najintenzivniji su bili u jutarnjim satima.

Rukovodeći se pričama naših predaka da je rakija dobra za stomak (a znamo da postoji čuvena stomaklija), pokušavao sam da bol odagnam tako što bih popio čašicu rakije. Posle sam saznao da to nije uopšte bilo pametno sa moje strane. Ljuto, slatko, kiselo, slanao je ono što odgovara heliko bakteriji.

Privremen prestanak bolova se dešavao kada pojedem komadić hleba. Recimo između obroka se pojave bolovi u želucu, ja uzmem jedan zalogaj hleba i bolovi se umanje ili nestanu, privremeno.

Nakon par meseci borbe, nadmudrivanja i čitanja o ovoj bakeriji, odlučio sam da posetim lekara.

Kako utvrditi postojanje Heliko bakterije

Postoje dva dijagnostička postupka za otkrivanje helicobacter pylori. Prvi je invazivni tj. pregled sa sondom, dok je drugi neinvazivni tj. pregled bez sonde (logično).

Neinvazivni način utvđivanja postojanja heliko bakterije se može utvditi izdisajem, analizom krvi te pregledom stolice.

U mom slučaju uputnica je bila utvrđivanje heliko bakterije putem analize krvi. Par sati nakon davanja krvi sam došao po rezultate koji su potvrdili moju sumnju da imam helicobacter pylori, tj. da se ona aktivirala.

Heliko bakterija lečenje

Paralelno sa početkom mojih tegoba sam upoznao momka koji mi je potvrdio da ima bakteriju i da je u procesu lečenja heliko bakterije. Kroz priču sam shvatio da je on zaista u velikom problemu i da je bakterija u nekoj odmakloj fazi, ako se tako može reći.

Naime dok smo sedeli za stolom (a sedeli smo za slavskim stolom), on je pažlljivo birao hranu koju jede i šta jede iz te hrane. Svi znamo izbor hrane koji se nalazi na trpezi u takvim situacijama, a on jedva da je okusio bilo šta.

Njegovo lečenje heliko bakterije je podrazumevalo strogo kontrolisanu ishranu. Dakle jako mali broj namirnica je mogao da unosi. Pa čak i namirnice koje je mogao jesti morale su biti spremljene na određeni način. Imao je jasan jelovnik kog se morao pridržavati.

Pored adekvatne ishrane lečenje je i podrazumevalo uzimanje antibiotika, i to tri kombinacije antibiotika. Sav taj rigorozni režim je uslovljen bolovima, koji su dovodili do toga da 24 sasta ne spava.

Kako sam ja lečio bakteriju

Onog trenutka kad sam saznao da se i meni aktivirala, prvi mi je na pamet pao taj momak. Na svu sreću, ona što je boravila u mom stomaku je bila pitomijeg karaktera i moje lečenje heliko bakterije nije iziskivalo tu strogoću.

Prepisan mi je pantoprazol, lek koji treba da ublaži tegobe koje kiselina u želucu može izazvati (ili nešto tome slično 😀 ). Terapija je trajala dva meseca, gde sam pio 20mg (jednu tabletu) dnevno, ujutro pola sata pre doručka.

Terapija je podrazumevala i kontrolisanu ishranu, a ja sam se toga pridržavao samo na početku lečenja. Kako su tegobe prestajale tako sam se ja vraćao svojim slabostima kad je hrana u pitanju.

S obzirom da je dogovor sa lekarom bio da ukoliko nestanu bolovi nakon terapije, da prestanem uzimati antibiotike, tako se i desilo. Nakon dva meseca lečenja, bolovi su prestali, kao i moje konzumiranje tableta.

Očigledno da je bakterija u mom želucu bila u pred-tinejdžerskom uzrastu, pa nije potpuno ušla u pubertet. Inače bi proces lečenja verovatno bio znatno duži. Momak iz priče je skoro dve godine vodio strogo prepisanu terapiju.

Da li sam se potpuno izlečio

Prema onome što sam ja pročitao, a što se i ispostavilo tačnim jeste da se ne možete rešiti heliko bakterije. Možete je „uspavati“ i nastojati da se nikad ne probudi.

Meni se i danas povremeno pojave bolovi i shvatim da je opet aktivna. To se uglavnom dešava kad preteram sa jelom, te unesem u organizam previše stvari koje „isprovociraju“ heliko bakteriju. S ozbirom da sam već shvatio šta je to što bih trebao izbegavati ovakve stvari se dešavaju par puta u toku godine.

Onog trenutka kad osetim, uzimam pantoprazol (može bez recepta 🙂 ) dva tri dana i bol nestane.

Svakako ne preporučujem da na svoju ruku uzimate nešto od medikamenata. Ukoliko osetite slične tegobe na vreme se javite lekaru i pridžavajte se terapija koje vam prepisuje. Heliko bakterija je izuzetno otporna i može da izazove ozbiljne probleme, od čira na želucu do mnogi drugih bolesti gastrointestinalnog trakta .

Uzroci nastanka heliko bakterije

Heliko bakterija kako se prenosi je sigurno jedno od pitanja koje ćete postaviti. Ona je poznata i kao „bolest prljavih ruku“, pa je karakteristična u siromašnim zemljama gde stepen higijene nije na visokom niovu. Statistika kaže da je broj obolelih u tim zemljama oko 80%.

Pretpostavka je da sam i ja na taj način „zaradio“ bakteriju, iako nastojim da svoju higijenu držim na koliko toliko visokom nivou :). Ali kao mali sam često grizao nokte (znam, odvratno je), a njeno aktiviranje je došlo u odraslom dobu. To se poklapa sa nekim istraživanjima koja su rađena.

Još jedan od načina prenošenja heliko bakterije jeste nedovoljno oprano voće i povrće koje unosimo u organizam, a moguće je i preneti sa osobe na osobu putem pljuvačke.

Kako sprečiti nastanak heliko bakterije

Kao što sam spomenuo, jedan od glavnih razloga nastanka ove bakterije jeste nečistoća. Stoga nastojte da prljavim rukama ne prilazite licu i ustima. Ukoliko imate dete koje grize nokte, ne dozvolite mu to. Udarite ga slobodno po ruci, biće vam zahvalno 🙂

Heliko bakterija ishrana jelovnik

Ono na šta bi trebalo obratiti pažnju jeste i ishrana kod heliko bakterije. Pazite šta unosite u organizam i u kojim količinama, jer mnogo toga može izazvati aktiviranje bakterije.

Trebalo da bi da izbegavate previše masnoće. Takođe prekomeran unos, soli, slatkog, kiselog, gaziranog i ljutog može dovesti do pojave heliko bakterije.

Napravite sebi neki jelovnik koji će vam uvek biti pri ruci, bez obzira da li imate heliko bakteriju ili prevencije radi.

Još jednom, obavezno se savetujte sa lekarom ukoliko se pojavi sumnja da imate heliko bakteriju. Fraza jeste, ali bolje sprečiti nego lečiti. Postojanje heliko bakterije može da izazove mnoge neprijatnosti.

Kroz ovaj tekst sam podelio moje iskustvo kad je ova bakterija u pitanju. Ako se neko pronašao u njemu, treba što pre da potraži stručnu pomoć i da ne dozvoli da se heliko bakterije odomaći u organizmu.

Hvala na čitanju

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.