Zanima vas šta je to diskus hernija i koji su načini lečenja?

Kosti koji formiraju kičmu s leđa obložene su diskovima. Ovi diskovi su okrugli, poput malih jastuka, s tvrdim, vanjskim slojem (anulusom) koji okružuje jezgro. Smešteni između svakog pršljena u kičmenom stubu, diskovi deluju kao amortizeri za kičmene kosti.

diskus hernija

Diskus hernija (ispupčen, nagnječen ili puknut) je fragment jezgre diska koji se kroz puknuće u anulusu gurne iz anulusa, u kičmeni kanal. Diskovi koji postaju hernirani obično su u ranoj fazi degeneracije.

Spinalni kanal ima ograničen prostor, koji nije dovoljan za spinalni živac i fragment diskirane hernije diska. Zbog ovog pomaka, disk pritišće na kičmene živce, često proizvodeći bol, koja može biti jaka.

Hernija diskova može se pojaviti u bilo kojem delu kičme. Diskus hernija češća je u donjem delu leđa (lumbalna kičma), ali se javlja i u vratu (vratna kičma). Područje u kojem se oseća bol zavisi od toga koji je dio kičme zahvaćen.

Uzroci

Prekomerni pritisak ili ozleda mogu uzrokovati hernirani disk. No, materijal diska prirodno se regeneriše s godinama, a ligamenti koji ga drže na mestu počinju slabiti. Kako ova degeneracija napreduje, relativno mali pokret naprezanja ili uvijanja može uzrokovati puknuće diska.

Određeni pojedinci mogu biti osetljiviji na probleme s diskom i, kao rezultat, mogu imati hernirane diskove na nekoliko mjesta duž kičme. Istraživanja su pokazala da predispozicija za hernirane diskove može postojati u porodicama s nekoliko članova koji su veće zahvaćeni sa ovim.

Simptomi

Simptomi se uveliko razlikuju, ovisno o položaju hernije diska i veličini hernije. Ako diskus hernija ne pritisne živac, pacijent može osetiti blagi bol u leđima ili da ga uopšte ne boli. Ako pritisne na živac, može doći do bola, ukočenosti ili slabosti u predelu tela do kojeg živac putuje. Tipično, herniranom disku prethodi epizoda bolova u donjem delu leđa ili duga istorija povremenih epizoda boli u donjem delu leđa.

Lumbalna kičma (donji dio leđa): Išijas / radikulopatija često je posledica diskus hernije u donjem delu leđa. Pritisak na jedan ili više živaca koji doprinose išijasu može uzrokovati bol, peckanje i utrnulost koji se proteže od stražnjice u noge, a ponekad i u stopalo.

Obično je pogođena jedna strana (leva ili desna). Ovaj se bol često opisuje kao oštar i električan šok. Može biti teže kod stajanja, hodanja ili sedenja. Ispravljanje nogu na pogođenoj strani često može pogoršati bol. Pored bolova u nogama, može se pojaviti i bol u donjem delu leđa; međutim, za akutni išijas bol u nozi je često gori nego bol u donjem delu leđa.

Cervikalna kičma (vrat): Cervikalna radikulopatija su simptomi kompresije živaca u vratu. To može uključivati ​​tupu ili oštru bol u vratu ili između lopatica, bol koja se oseti u ruci ili prstima ili drhtanje te trnce u ramenu ili rukama. Bol se može povećati s određenim položajima ili pokretima vrata.

Kada i Kako Potražiti Medicinsku Pomoć

Srećom, većina herniranih diskova ne zahteva operaciju. Vremenom se simptomi išijasa / radikulopatije poboljšavaju kod otprilike 9 od 10 osoba. Vreme za poboljšanje varira, kreće se od nekoliko dana do nekoliko sedmica.

Opšte smernice

 • Ograničite aktivnosti na 2 do 3 dana. Preporučuje se lagano hodanje, zajedno sa protivupalnim lekovima, poput ibuprofena, ako nije kontraindicirano za pacijenta. Ležanje nije preporučljivo.
 • Procena primarne nege može dovesti do razmatranja drugih nehirurških tretmana navedenih u nastavku, poput fizikalne terapije.
 • Preporučuje se savet stručnjaka za kičmu, poput neurohirurga, ako simptomi potraju duže od četiri sedmice. Verovatno ćete morati uraditi neke konkretne snimke kako bi se ustanovilo stanje.
 • Hitna procena i snimanje preporučuje se ako postoje simptomi značajne slabosti nogu / ruku, gubitka osećaja u genitalnoj / rektalnoj regiji, nema kontrole urina ili stolice, infekcije ili groznice i radikulopatije ili pada / ozleda koja je uzrokovala bol. O nalazu progresivnog neurološkog deficita (poput progresivne slabosti) na analizi takođe treba razmotriti ranije snimanje.

Testiranje i Dijagnoza Diskus Hernije

Modaliteti testiranja navedeni su u nastavku. Najčešća se za ovo stanje koristi magnetna rezonanca. Obični rendgen zahvaćene regije često se dodaje kako bi se završila procena pršljenova.

Imajte na umu da se diskus hernija ne može primetiti na običnim rendgenima. CT i mijelogram češće su korišteni prije MR, ali se danas retko naručuju kao početno dijagnostičko snimanje, osim ako postoje posebne okolnosti koje bi zahtevale njihovu upotrebu.

 • X-zraci: Primena zračenja za stvaranje filma ili slike dela tela može pokazati strukturu pršljenova i obrise zglobova. Rendgenski zraci kičme dobijaju se za pretragu za drugim potencijalnim uzrocima boli, tj. tumorima, infekcijama, lomovima itd.
 • Kompjuterska tomografija (CT ili CAT skeniranje): dijagnostička slika stvorena nakon što računar čita x-zrake; može da pokaže oblik i veličinu kičmenog kanala, njegov sadržaj i strukture oko njega.
 • Snimanje magnetnom rezonancom (MRI): dijagnostički test koji proizvodi trodimenzionalne slike telesnih struktura koristeći moćne magnete i računarsku tehnologiju; mogu pokazati kičmenu moždinu, nervne korene i okolna područja kao i proširenje, degeneraciju i tumore.
 • Mijelogram: rendgenski snimak kičmenog kanala nakon ubrizgavanja kontrastnog materijala u okolne prostore cerebrospinalne tečnosti; može pokazati pritisak na kičmenu moždinu ili živce zbog herniranih diskova ili tumora.
 • Analiza elektromiograma i živčane provodljivosti (EMG / NCS): Ovi testovi mere električni impuls duž nervnih korena, perifernih živaca i mišićnog tkiva. Ovo će ukazati da li postoji oštećenje živaca, jesu li živci u stanju zalečenja od prošle povrede ili postoji još jedno mesto stiskanja živaca. Ovaj test se retko radi.

Lečenje Diskus Hernije

Nehirurški tretmani

Početni tretman herniranog diska obično je nehirurški. Lekar može savetovati pacijenta da održi nizak, bezbolan nivo aktivnosti nekoliko dana do nekoliko sedmica. To pomaže upali spinalnih živaca da se smanji. Ležanje se ne preporučuje.

Diskus hernija često se leči nesteroidnim protivupalnim lekovima, ako je bol blage do umerene. Može se uraditi injekcija epiduralnog steroida koristeći spinalnu iglu pod rendgenskim zracima da se lek usmeri na tačan nivo hernije diska.

Lekar može da preporuči fizikalnu terapiju. Terapeut će obaviti detaljnu procenu, koja u kombinaciji s lečničkom dijagnozom diktira tretman posebno namenjen za pacijente s herniranim diskovima.

Terapija može uključivati ​​vuču karlice, nežnu masažu, ledenu i toplotnu terapiju, ultrazvuk, električnu stimulaciju mišića i vežbe istezanja. Lekovi protiv bolova i mišićni relaksanti mogu takođe biti korisni u kombinaciji sa fizikalnom terapijom.

Hirurški tretmani

Lečnik može preporučiti operativni zahvat ako konzervativne mogućnosti lečenja diskus hernije, poput fizikalne terapije i lekova, ne smanje ili zaustave bol u potpunosti.

Lekari razgovaraju o operativnim opcijama s pacijentima kako bi odredili ispravnu proceduru. Kao i kod svake operacije uzimaju se u obzir starost pacijenta, ukupno zdravstveno stanje i druga pitanja.

Koristi od operacije treba pažljivo odmeriti u odnosu na njene rizike. Iako veliki postotak pacijenata s herniranim diskovima prijavljuje značajno olakšanje boli nakon operacije, nema garancije da će operacija pomoći.

Pacijent se može smatrati kandidatom za operaciju kičme, ako:

 • Radikularna bol ograničava normalnu aktivnost ili narušava kvalitet života
 • Razvija se progresivni neurološki deficit, kao što su slabost nogu i / ili otečenost
 • Gubitak normalnih funkcija creva i bešike
 • Postoje poteškoće prilikom stajanja ili hodanja
 • Lekovi i fizikalna terapija nisu efikasni
 • Pacijent nije narušenog zdravlja (generalno)

Operacija lumbalnog dela kičme

Lumbalna laminotomija je postupak koji se često koristi za ublažavanje bolova u nogama i išijas uzrokovanih herniranim diskom. Izvodi se malim rezom niz sredinu leđa iznad područja hernije diska.

Tokom ovog postupka može se ukloniti deo lamina. Jednom kada se vrši rez kroz kožu, mišići se pomiču u stranu kako bi hirurg mogao videti stražnji deo pršljenova.

Napravi se mali otvor između dva pršljena kako bi se dobio pristup hernijalnom disku. Nakon što je disk uklonjen diskektomijom, kičmu će možda trebati stabilizovati. Spinalna fuzija se često izvodi zajedno sa laminotomijom. U češće uključenim slučajevima može se izvesti laminektomija.

U operacijama diska napravi se rez preko abdomena, a pogođeni disk uklanja se i zamenjuje. Samo mali postotak pacijenata kandidati su za operaciju veštačkog diska. Pacijent mora imati degeneraciju diska samo na jednom disku, između L4 i L5, ili L5 i S1 (prvi sakralni pršljen).

Pacijent mora biti podvrgnut najmanje šest mjeseci lečenju, poput fizikalne terapije, lekova protiv bolova ili proteze, bez pokazivanja poboljšanja.

Pacijent mora biti dobrog zdravlja bez znakova infekcije, osteoporoze ili artritisa. Ako postoji degeneracija koja utiče na disk ili značajna bol u nogama, pacijent nije kandidat za ovu operaciju.

Operacija cervikalnog dela

Na medicinsku odluku da se operacija izvede s prednjeg dela vrata ili stražnjeg dela vrata utiče tačna lokacija hernije diska, kao i iskustvo i sklonost hirurga. Dio lamine može se ukloniti laminotomijom, nakon čega sledi uklanjanje hernije diska za posteriorni pristup.

Pacijenti, koji su kandidati za posteriornu operaciju, često ne trebaju hirurško spajanje. Za operaciju sprijeda, nakon uklanjanja diska, kičmu je potrebno stabilizovati. To se postiže pomoću cervikalne ploče, intermedijarnog uređaja i vijaka (instrumentacija).

Završna reč

Lekar će nakon operacije dati specifične upute i obično propisati lekove protiv bolova. Pomoći će odrediti kada pacijent može nastaviti normalne aktivnosti, poput povratka na posao, vožnje i vežbanja.

Neki pacijenti mogu imati koristi od nadzirane rehabilitacije ili fizikalne terapije nakon operacije. Nelagoda se očekuje tokom postupnog povratka u normalnu aktivnost, ali bol je znak upozorenja da će pacijentu možda trebati usporavanje.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.