Pitate se koji su to čajevi za mršavljenje koji će dati konkretan rezultat kad je u pitanju skidanje viška kilograma.

Čaj je izuzetno zdrav napitak ako se unosi u umerenim količinama, a njegove koristi po zdravlje su mnogobrojne. Mi ćemo se ovde ipak fokusirati na onu vrstu koja će vam pomoći da se rešite masnih naslaga i izgubite suvišne kilograme.

Ne postoji čaj koji je isključivo namenjen mršavljenju, ali u kombinaciji sa određenim namirnicama i načinima ishrane, postoje oni koji će ubrzati proces gubitka kilograma.

Mimo toga što su navedeni čajevi dobri za mršavljenje, oni su veoma koristi i za metabolizam, krvni pritisak, kožu…generalno po organizam.

U nastavku teksta vam donosimo prirodne čajeve za mršavljenje koje sigurno imate u vašem domaćinstvu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je možda i najdelotvorniji kad je mršavljenje u pitanju. On bukvalno odstranjuje masne naslage. Sadrži antioksidante koji se nazivaju katehini a za koje se veruje da povećavaju metabolizam i pomažu u sagorevanju masti.

Kombinovanje zelenog čaja sa vežbanjem može ubrzati proces mršavljenja. Neka istraživanja su pokazala da su oni koji su uz vežbanje pili ovaj čaj izgubili više kilograma nego oni koji su samo radili vežbe.

Ovo je preporuka broj jedan kad su u pitanju čajevi za mršavljenje.

Beli čaj

Ovaj čaj predstavlja jedan od najmanje prerađenih. Listovi biljke se beru prije nego se potpuno otvore, zatim se osuše što ih sprečava da oksidiraju. Zbog ovog čaj ima izuzetan, pomalo slatkast ukus, te je pun polifenola koji razgrađuju masnoće.

Beli čaj povećava sposobnost tijela da razgradi i iskoristi postojeće masnoće za energiju. Bogat je antioksidantiima, pojačava metabolizam i pomaže razgradnju masnih stanica.

Oolong čaj

Potiče iz Kine i može se svrstati negde između zelenog i crnog čaja u smislu oksidacije i boje. Odlikuje ga voćna, mirisna aroma i jedinstven ukus, ali to može zavisiti od nivoa oksidacije.

Prema istraivanjima, oolong čaj može poboljšati gubitak kilograma usled uticaja na sagorevanje masti i metabolizam.

Ovaj čaj je relativno nov na tržištu, pa je potrebno vremena da bi se neke tvrdnje pokazale tačnim, ali je naša preporuka da ga svakako probate.

Crni čaj

Pijenje jedne šoljice dnevno crnog čaja značajno poboljšava kardiovaskularnu funkciju. Konzumiranje ovog napitka dovodi to toga da telo luči pet puta više interferona, proteina koj ključan u zaštiti organizma od infekcija.

Crni čaj može poboljšati protok krvi i dilataciju krvnih žila. Dobar je za mršavljenje jer je bogat flavonima, vrstom biljnog pigmenta sa antioksidacijskim svojstvima.

Čaj od valerijane

Spavanje je jako bitno za zdrav organizam. Gubitak samo sat vremena kvalitetnog sna tokom tri dana dovoljno je da negativno utiče na glad i hormon koji reguliše apetit, grelin.

Sa druge strane, kvalitetan san potiče proizvodnju hormona koji sagorevaju masnoće, čineći to glavnim prioritetom ako pokušavate smršati nekoliko kilograma.

Valerijana će vam pomoći da imate pravilan san a to je u uskoj vezi sa sagorevanjem kalorija.

Čaj od borovnice

Borovnica nam je dobro poznata biljka koja uspešno raste na ovim područjima. Čaj od borovnice može dati puno pozitivnih efekata kada se radi o smanjenju telesne mase.

Pomaže kod upale creva. Rađeno je jedno istraživanje gdje su korisnici bili podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je bila na dijeti koja je uključivala i borovnice, dok je druga bila bez njih.

Na kraju se pokazalo da su oni koji su konzumirali borovnice imali znatno manje upala od kolega koji ih nisu jeli.

Pu-erh čaj

Specifičnog naziva ovaj čaj potiče iz Kine i predstavlja neku vrstu crnog čaja. Preporučeno je da se konzumira nakon obroka.

Puerh čaj može uticati na smanjenje šećera i triglicerida u krvi. Pored toga dokazano je efikasan i kod mršavljenja. Mnoge analize koje su rađene na životinjama su se pokazale delotvornim kad je u pitanju gubitak kilograma.

Možda nije u velikoj meri rasprostranjen kod nas, ali ukoliko se malo angažujete verujemo da ga možete naći u prodaji.

Goji čaj

Ovaj čaj povećava sagorevanje kalorija za 10%. Potiče iz Azije i predstavlja tradicionalnu terapiju za dijabetes, a ima i učinak na mršavljenje.

Ukoliko se popije šolja goji čaja nakon obroka dolazi do izuzetno brzog sagorevanja kalorija, što nije slučaj sa drugim čajevima.

Goji čaj se mahom kombinuje sa zelenim i predstavlja dobitnu kombinaciju koja pojačava sagorevanje kalorija.

Čaj od đumbira

Mnogo puta smo u našim tekstovima spomenuli džumbir kao izuzetno lekovito bilje. Đumbir je jedan od najzdravijih začina a dobar je protiv upale. U tom smislu koristan je kod bolova u stomaku te blokira određene enzime koji uzrokuju da stomak bude naduven.

Možete uživati u svim hranjivim sastojcima koje čaj od đumbira ima. Đumbir svakako možete kombinovati sa drugim biljem kako bi čaj dobio jedinstven ukus.

Čaj od hibiskusa

Ukoliko imate problema sa želucem, čaj od hibiskusa će vam pomoći da se rešite tih tegoba. Flavonidi koji se nalaze u hibiskusu pomažu da ne dođe do osećaja naduvenosti.

To će dovesti i do bolje probave i varenja, što u krajnjoj mjeri dovodi do prestanka zadržavanja nepotrebnih materija te gubitka kilograma.

Čaj od mente ili nane

Svi već znamo da je prva asocijacija uklanjanje bolova u stomaku čaj od mente. Pozitivno utiče na probavu i smanjuje mučninu.

Ono što se pokazalo da njen miris utiče i na apetit, te gasi želju za hranom. Neka neobična istraživanja su rađena gde se navodno ispostavilo da su oni koji su mirisali mentu izgubili značajan broj kilograma tokom određenog vremena.

Pored ovoga čaj od mente je dobar i za siguran san, a već smo naveli da je pravilan san dobar za sagorevanje kalorija.

Čaj od koprive

Kopriva je jako bogata vitaminima, a konzumiranjem čaja ćete uneti dovoljno količinu koja je potrebna za vaš organizam. Čaj od koprive je dobar diuretik i ukoliko ga koristite uklonićete toksine iz organiuzma. To utiče na to da se rešite celulila i masnih naslaga.

Čaj od peršuna

Čaj od peršuna će vam pomoći da se rešite nepotrebnih tečnosti u vašem organizmu, a to je prvi korak ka gubljenju kilograma.

Pored toga dobar je i za detoksikaciju, a njegovo konzumiranje uz pravilnu ishranu i vežbanje će u velikoj meri doprineti skidanju masnoća. Uklanjanje celulita i pročiščavanje krvi su samo neke koristi koje će ovaj čaj doneti.

Čaj od limuna

Slana hrana i alkohol su jedan od glavnih razloga zašto se nakupljaju masne naslage u predelu stoaka. Čaj od limuna će vam pomoći u borbi protiv nadimanja zahvaljujući sadraju d-limonina. Spoj koji se nalazi u ulju citrusne kore ima diuretičko delovanje.

To je potkrepljeno istraživanjima koja su rađena gde je utvđeno da d-limonin ima teraputski učinak na metaboličke poremećaje pretilih osoba. Preporuka je da limun obavezno uvrstite u vašu ishranu jer će zančano doprineti uklanjanju masnoće.

Čaj od Rooibosa

Pravi se od lišća „crvenog grma“ koji se uglavnom uzgaja u Južnoj Africi. Poseduje jedinstven i snaži flavonid Aspalatin koji ima pozitivne efekte na trbuh.

Polifenoli i flavonidi koje se nalaze u biljci onemogućavaju nastanak masnih ćelija za čak 22%.

Ono što je karakteristično za ovaj čaj jeste slatkasti ukus, pa vam nije potrebno da ga dodatno zaslađujete.

Naveli smo listu od 15 čajeva koje možete koristiti kao „oružje“ u borbi protiv mršavljenja. Neki od njih su dostupni dok neki predstavljaju redak primer na našem podneblju.

Čajevi za mršavljenje koje smo naveli mahom utiču na masne naslage u organizmu tako što sprečavaju njihovo taloženje. Postoje i oni koji vas smiruju, zatim oni koji utiču na miran san i normalno funkcionisanje organizma a kad je organizam spokojan onda nema stresa, pravilno funkcioniše, nema grickanja svakakvih gluposti i slično.

Sve to za posledicu ima normalan metabolizam, a ako uz vodite računa o ishrani i radite pojedine vežbe onda će ovi čajevi biti samo brzina više u skidanju kilograma.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.