Čaj od valerijane je biljni napitak napravljen od korena i podzemnih stabljika biljke valerijane. Moguće koristi pijenja ovog čaja uključuju poboljšani san, smanjeni stres, smanjenje menstrualnih simptoma i čak smanjenje simptoma menopauze.

Ipak nisu sve prednosti čaja od valerijane podržane snažnim naučnim dokazima.

Šta je čaj od valerijane?

Iako se proizvodi čaja od valerijane u prodaji mogu sastojati od niza različitih biljaka, primarni sastojak je obično valerijana.

Biljka valerijane (Valeriana officinalis) raste u Severnoj i Južnoj Americi, ali je rodom iz Evrope i Kine. Biljka je poznata po izrazitom mirisu koji je na granici smrdljivog.

Valerijanu mnogi zovu čarobnom biljkom za spavanje i prema nekim izveštajima ona je sedativ broj jedan bez recepta kada govorimo o mirnom snu. Ipak biljku ne koriste svi u formi čaja, već je čest slučaj da se kupuje u obliku tableta ili kapsula.

Ukus čaja valerijane mnogi opisuju kao drvenast. Biljka raste u vlažnim, travnatim područjima, tako da čaj ima zemljano svojstvo koje je karakteristično. Što duže kuvate čaj od valerijane to će on biti ukusniji.

Kako pripremiti čaj od valerijane?

Čaj sa korenom valerijane ili čaj od valerijane se najčešće prodaje u vidu čajnih vrećica, ali se mogu pronaći i u obliku čitavog lista. Priprema ovog čaja je ista kao i priprema svih drugih tradicionalnih čajeva:

  1. U šolju za čaj stavite vrećicu čaja od valerijane koja sadrži oko jednu kašiku rastresitih listova čaja. Takođe možete jednostavno da stavite listov na dno šolje.
  2. Zagrejati vodu na 90 do 95 stepeni. Ukoliko nemate čajnik koji kontroliše temperaturu, nek voda dođe u stanje ključanja i ostavite da odstoji minutu.
  3. Naspite 2dl vode u šolju u kojoj se nalazi vrećica ili lišće valerijane.
  4. Listove čaja ostavite u vodi koliko želite. Neki preferiraju da piju lakši čaj pa je dovoljno da čaj u vodi ostane do dva minuta.
  5. Ukoliko se valerijana drži do 5 minuta dobićete jači čaj koji daje intenzivnije efekte.
  6. Izvadite vrećicu čaja ili lišće prije nego što popijete.

Stručnjaci koji se bave čajevima često preporučuju da kombinujete čaj od valerijane sa drugim sastojcima kako biste „omekšali“ ukus.

Možete dodati malo mleka ili meda kako bi ste čaj zasladili. Neki dodaju i mentu ili kamilicu, ali pošto čajevi takođe mogu pružiti smirujući učinak, možda ipak trebate biti oprezni kada ih mešate.

Kakve su koristi od čaja od valerijane?

Najpoznatija prednost čaja od valerijane su njegova svojstva koja poboljšavaju san. Neki dokazi pokazuju da uzimanje valerijane može smanjiti vreme koje vam treba da bi ste zaspali i da takođe može poboljšati kvalitet sna.

Međutim večina svih tih studija se radi na valerijani u obliku tableta ili kapsula, a ne konkretno na čaju koji verovatno obezbeđuje nižu koncentraciju valerijane.

Neki veruju da čaj od valerijane može smanjiti anksioznost ili psihološki stres, ali naučne studije nisu pružile konzistentne dokaze koji bi podržali ovaj stav.

Ograničena laboratorijska ispitivanja su pokazala da valerijana može pomoći ublažavanju menstrualnih grčeva, a dvije studije su pokazale da valerijana može pozitivno uticati na smanjenje temperature i nesanice kod žena u menopauzi.

Nuspojave konzumiranja čaja od valerijane

Budući da čaj od valerijane ima sedativn svojstva, nije pametno kombinovati ovaj napitak sa alkoholnim pićima ili drugim pilulama ili lekovima koji promovišu san ili opuštanje mišića.

Kod nekih ljudi valerijana može izazvati neželjene efekte, uključujući glavobolju, stomačne probleme, maglovitost, nelagodu, srčane smetnje pa čak i nesanicu. Ako valerijanu popijete tik pred spavanje, moguće je da ćete se sutradan osećati usporeno i tromo.

Valerijanu ili čaj od nje ne bi ste trebali piti ako uzimate lekove koji se koriste za lečenje anksioznosti, nesanice, napada ili drugiih psihijatrijskih poremećaja.

Valerijana može ometati ove ili druge lekove u njihovom dejstvu, tako da je uvek važno konsultovati se sa doktorom pre upotrebe ovog ili bilo kog drugog biljnog lečenja.

Valerijana za mršavljenje

Indirektno čaj od valerijane može uticati na gubitak kilograma. Miran i redovan san su neophodni kako bi organizam funkcionisao na pravilan način.

A glavni adut valerijane jeste da vam obezbedi miran san. Možemo reći da ovaj čaj spada u kategoriju čajeva za mršavljenje, jer će pomoći da organizam usled redovnog sna funkcioniše na najbolji mogući način.

Naravno neophodne su i druge aktivnosti poput načina života i ishrane da bi ste na kraju uspeli da se rešite viška kilograma.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.