Čaj od mente ili čaj od nane je odličan i osvežavajući način da ostanete zdravi i može vam pomoći da pojačate imuni sistem, poboljšate probavu i smanjite bolove. Čaj od metvice i esencijalna ulja su lako dostupni, a osvežavajući ukus mentola ovaj čaj čini jednim od najpopularnijih.

Lako je dostupan, možete ga nabaviti na svakom „ćošku“. Ako se odlučite za uzgoj svežih listova nane, imajte na umu da ova biljka najbolje uspeva u senovitim predjelima. To je sjajno jer znači da možete uzgajati biljku u unutrašnjosti i na otvorenom, tokom cele godine.

Lišće sveže nane treba brati ujutro, kada su listovi još uvek rosni za maksimalne zdravstvene koristi. Listove okačite dok se potpuno ne osuše, a zatim ostavite u zatvorenu posudu do kuhanja.

Ulje mente dugo se upotrebljava za liječenje sindroma iritabilnog crijeva a redovno konzumiranje čaja od nane može imati dugu listu zdravstvenih koristi. S primamljivom aromom nije ni čudo što je ovaj čaj tretiran kao jedan od najpovoljnijih za celokupno zdravlje.

Šta je čaj od mente (nane)?

Čaj od mente je biljni čaj koji se vekovima koristi za lečenje raznih tegoba. Dostupni u raznim vrstama a možete pronaći nekoliko čajeva mente od voća, uključujući jabukovu i limunovu mentu.

Ukus

Čaj od mente ima svež, hladan ukus. Nudi osećaj hlađenja.

Neki čajevi od metvice imaju tragove zelenog čaja ili voća i vanilije u zavisnosti mešavine. Čaj od mente ima ugodnu aromu koja oživljava čula.

Pepermint

U svrhu objašnjavanja ukupnih zdravstvenih koristi čaja od mente, ovaj članak će se fokusirati na čaj od metvice. Većina čajeva od mente ponudit će iste zdravstvene koristi. Od podržavanja cjelokupnog zdravlja i dobrobiti do ublažavanja stomačnih tegoba i zaštite zdravlja srca, čaj od mente ima jako važnu ulogu kad je reč o zdravstvenim blagodatima.

Koristi koje čaj od nane ima po ljudsko zdravlje

Mnoge su koristi koje čaj od nane ima po naš organizam a mi ćemo se ovdje osvrnuti samo na neke.

Smiruje želudac

Rashladni efekti mentola u ovo čaju pomažu da se smiri uznemireni želudac na nekoliko načina. Mentol opušta mišiće stomaka koji mogu da se kontraktuju i prouzrokuju grčeve.

Rashladni efekat mentola može poboljšati cirkulaciju i ublažiti upalu koja izaziva bolove u stomaku. Mentol stimuliše izlučivanje želudačnih sokova koji mogu razgraditi hranu i ubrzati varenje. Čaj od mente smanjuje osećaj napunjenosti i može umanjiti upalu koja izaziva nadimanje.

Poboljšava varenje

Pored toga što smiruje želudac, čaj od mente može pomoći u regulisanju varenja kako bi sve nesmetano teklo. Studije su pokazale da je da čaj od nane pozitivno utiče na gasove i na taj način ublažava osećaj nadimanja i grčeva.

Mentol takođe povećava žuč u stomaku, što pomaže efikasnijoj probavi hrane. Ovo smanjuje simptome dijareje i opstipacije i može pomoći da vaš organizam optimalno funkcioniše.

Mentol opušta mišiće u digestivnom traktu, pa čaj od nane predstavlja odličan izbor za ljude koji pate od sindroma iritabilnog creva.

Zadah

Nije slučajno da većina pasti za zube sadrži neki oblik mente. Aromatični miris čaja od nane pomaže prikrivanju lošeg daha, dok antibakterijska utiču na ubijanje mikroba i bakterija koje uzrokuju loš zadah.

Kako bi ste imali svež zadah preporučuje se da popijete šolju čaja ujutro ili nakon što pojedete namirnice kao što su beli luk ili luk.

Efikasan u borbi protiv prehlade i gripe

Kao i većina biljnih čajeva tako i ovaj sadrži jedinjenja koja pomažu u borbi protiv prehlade. Koristan je u borbi protiv upale grla. S obzirom da je mentol mišićni relaksant, čaj od mente pomaže otvaranju disajnih puteva.

Prisutni antioksidanti povećavaju cirkulaciju i omogućavaju da bela krvna zrnca brže putuju po telu, te se na taj način telo bori protiv virusa i bakterija.

Smanjuje temperaturu

Čaj od nane dokazano smanjuje temperaturu. Pola tople šoljice ovog čaja potiče znojenje, što predstavlja prirodni način hlađenja tela.

Pomaže u ublažavanju bolova koji su uzrokovani visokom temperaturom.

Sprečava mučninu

Čaj od mente ima značajne efekte kad je u pitanju suzbijanje mučnine. Njegov miris može ublažiti osećaj mučnine, dok organska jedinjenja iz mente pomažu u smirivanju stomačnih mišića koji se stežu i dovode do povraćanja.

Preporučljivo je da ako ste osetljivi na bilo koji vid putovanja, da prije istog popijete šolju čaja od mente.

Mršavljenje

Na osnovu gore napisanog jasno je da menta pozitivno utiče na digestivni trakt. Pijenjem ove tečnosti dolazi do lakšeg obrađivanja hrane, smanjenja nadimanja te pravilnog varenja hrane.

Sve to u većoj ili manjoj meri doprinosi tome da ovaj čaj može da se stavi u čajeve za mršavljenje o kojima smo pisali.

Smanjuje stres

Uobičajen je u aromaterapiji kao način da se smanji stres i poveća opšte blagostanje i mir. Sadrži prirodne sedative koji vam pomažu da se opustite nakon dugog i napornog dana.

Protivupalna svojstva takođe smanjuju krvni pritisak.

Prirodno je bez kofeina tako da ga možete piti u bilo koje doba dana a da ne brinete o nesanici. Manjak kofeina takođe znači da se nećete osećati nervozno i glavni je razlog za opuštanje i olakšavanje stresa.

Promoviše zdravu kožu i kosu

Menta se koristi u raznim tretmanima nege kože i kose u salonima. Može pomoći u lečenju peruti smanjujući svrabež i umirujući suvo vlasište.

Da bi ste postigli najbolje rezltate, perite kosu čajem od metvicei ostavite da odstoji 5 do 10 minuta pre ispiraja.

Protivupalna svojstva mogu pomoći u smanjenju crvenila izazvanih aknama, a antiseptička svojstva pomažu u sprečavanju nakupljanja bakterija koje se mogu začepiti bore. Korisni su za lečenje kožnih osipa i svrabeža nastalih usled uboda buda i insekata.

Pomaže u ublažavanju menstrualnih tegoba

Rekli smo da mentol deluje opuštajuće na mišiće, pa tako može ublažiti menstrualne grčeve. U jednom istraživanju koje je rađeno na ženama koje su imale bolne periode, otkriveno je da su kapsule ekstrakta metvice efikasne kao anti-inflamantorni lek u smanjenju intenziteta i trajanja bola.

Ovo su neke koristi koje čaj od nane ima po ljudsko zdravlje. Ono što je najvažnije jeste da je ovaj čaj lako dostupan i da se može u svim trgovinama a i možete ga sami uzgajati.

Ako želite dodatni ukus onda možete piti one koji se prodaju a sadrže i određene voćne arome.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.