Da li vas muče bubuljice na licu? Nije mali broj onih koji se susreću sa ovim kožnim problemom. Bubuljice na licu i obrazima su karakteristične uglavnom za osobe mlađe životne dobi, naročito u doba puberteta.

Međutim, nije retko da se akne na licu zadrže i duže. Šta je uzrok i kako ih se rešiti ćete saznati ukoliko nastavite čitati ovaj tekst.

Bez obzira gde se pojavljuju, akne su posledica začepljenih pora usled viška ulja, prljavštine i mrtvih ćelija kože. Poljavljuju se uglavnom kao crne ili bele. Ako pak bakteriju uđu u smešu, komedon se može upaliti i postdati crvenkasta bubuljica.

Međutim, postoje i najteži oblici akni, cistični prištići, koji se formiraju ispod površine kože i postoji mogućnost da ostave trajne ožiljke.

Postoji mnogo spoljašnjih kao i bihevioralnih faktora koji mogu određene delove vašeg lica učiti podložnim za nastanak bubuljica.

Pročitajte glavne oblasti gde se akne pojavljuju na licu i šta ih može izazvati.

Delovi lica koji su podložni nastanku bubuljica i akni

Pojedini delovi lica su podložniji aknama. Bubuljice se mogu pojaviti na svakom delu lica u različitom obliku i veličini. Šta uzrokuje nastanak bubuljica na čelu, nosu, obrazima i ostalim delovima lica?

Zašto nastaju bubuljice na čelu

Pojava akni na čelu je najčešće uzrokovana masnom kožom. Međutim razlog može da bude i vaša kosa.

Kosa koja pada na čelo može značano doprineti da se zadrži prljavština na koži, a određeni proizvodi koji se stavljaju na kosu će samo ubrzati nastanak bubuljica na čelu.

Akne na čelu takođe mogu biti izazvane kvascem koji padne sa vlasišta i ostane u porama. To doprinosi nakupljanju viška znoja i ulja. Ova vrsta se verovatno neće nikad upaliti ali može dovesti do toga da koža na čelu postane gruba.

Ovu vrstu akni je možda najbolje lečiti pranjem na bazi sumpora. Preparati protiv peruti mogu indirektno uticati na smanjenje bubuljica na čelu.

Ukoliko imane naviku da nosite šešire ili kape nastojte da su uvek čisti.

Bubuljice na nosu

Prištići koji se pojavlju na nosu su uglavnom manji i ne dovode to težih upala. To su uglavnom mitiseri kod onih koji imaju masnu kožu. I ovde vidimo da je masna koža glavni krivac za nastanak bubuljica.

Oko nosa ima više lojnih žlezda nego na drugim delovima lica, stoga je često da se bubuljice pojavljuju ovde kod većine, a naročito kod onih koji generalno imaju masnu kožu.

Možda najbolji način da se rešite akni na nosu jeste da se odruprete porivu da cedite mitisere. Što se više igrate sa njima, veća je verovatnoća da se oni prljaju, da nakupljaju više ulja i mrtvih ćelija kože te da se upale.

Umesto toga probajte sa preparatima za piling a koji sadrže salicilne ili mlečne kiseline.

Ukoliko pak nosite naočare, nastojte da nisu previše uske i da se ne naslanjaju puno na nos. Nepotreban pritisak može dovesti do pojave akni.

Bubuljice na obrazima

Naučnici ne mogu potpuno utvrditi razlog nastanka bubuljica na obrazima, ali njihovu pojavu najčešće pripisuju genetici.

Međutim bubuljice na obrazima mogu nastati usled vaših svakodnevnih aktivnosti i navika. U suštini bilo šta da naslonite i pritisnete na kožu lica, to može izazvati nakupljanje ulja, bakterija i mrtvih ćelija, što na kraju može uzrokovati aknama.

Telefon, jastuci, posteljina, šal, pa i ruke mogu igrati ulogu u svemu ovome.

Kako preventivno delovati kad su u pitanju bubuljice na obrazima?

Rešenje je vrlo jednostavno. Nastojte da predete držite čistim i izbegavajte da dirate lice u toku dana što je manje moguće. Tako ćete smanjiti količinu bakterija i ulja koja se unose ukožu.

Još jedna stvar koju trebate imati na umu jeste da se na obrazima često pojavljuje rozacea, koja može uzrokovati sitne, crvene otekline u ovlik akni.

Bubuljice na bradi

Još jedno područje gde se mogu pojaviti bubuljice jeste na bradi i oko usta. One su često izazvane promena nivoa hormona.

Obično su rezultat viška androgena, koji prekomerno stimulišu uljne žlezde i začepljuju pore. Hormoni mogu porasti tokom mensturalnog ciklusa ili usled korištenja određenih medikamenata tokom trudnoće.

Neravnoteža hormona se takođe može dovesti u vezu sa ishranom. Postoje neke indicije da dijete mogu tucati na akne.

Hrana bogata ugljenim hidratim ili mlečne kiseline mogu uticati na nivo hormona. Obratite pažnju na vašu ishranu, te smanjite unos šećera, belog hleba, prerađene hrane i mlečnih proizvoda. Možda će to doprineti nestanku bubuljica na bradi.

Kako ukloniti bubuljice na licu?

Bez obzira da li su se bubuljice na licu već pojavile ili želite sprečiti njihovu pojavu potrebno je da vodite računa o nekim stvarima.

Ukoliko vam se povremeno pojavljuju potkožne bubuljice na licu, bele bubuljice ili neke druge, probajte se pridržavati nekih od uputstava koje ćemo navesti.

To će vam dobrim delom dati odgovor na pitanje kako lečiti bubuljice na licu.

Pravilno perite lice

Da biste sprečili nastanak bubuljica, važno je svakodnevno uklanjati višak ulja, prljavštite i znoja. Pranje lica više od dva puta dnevno može međutim pogoršati akne.

Nemojte prati lice grubim sredstvima za čišćenje koja isušuju kožu. Koristite sredstvo za čišćenje bez alkohola.

Kako oprati lice:

  • Vlažite lice toplom vodom
  • Laganim, kružnim pokretima nanesite blago sredstvo za čišćenje koristeći prste a ne krpu
  • Temeljno isperite i osušite

Budite upoznati sa svojim tipom kože

Svako može dobiti prištiće, bez obzira na tip kože. Masna koža je najviše sklona bubuljicama. Uzrok tome su lojne žlezde na vašoj koži koje proizvode previše masnog sebuma.

Druga vrsta kože koja može uzrokovati prištiće jeste kombinovana koža. To znači da imate i suva i masna područja. Masna su obično čelo, nos i brata.

Ukoliko poznajete vaš tip kože to vam može pomoći da odaberete prave proizvode za negu kože.

Vlažite kožu

Ovlaživači pomažu da koža ostane hidrirana. Međutim, mnogi ovlaživači sadrže ulje, sintetički miris ili druge sastojke koji mogu iritirati kožu i uzrokovati prištiće.

Da bi ste sprečili prištiće, koristite nekomedogene ovlaživače bez mirisa nakon što operete lice ili kad osetite da vam je koža suva.

Ostanite hidrirani

Ako ste dehidrirani vaše telo može signalizirati masnim žlezdama vaše kože da stvaraju više ulja. Dehidratacija takođe daje vašoj koži gust izgled i podstiče upalu i crvenilo.

Da bi ste održali svoje telo dovoljno hidriranim, pijte najmanje osam čaša vode dnevno. Pijte više ako vežbate, ako ste trudni ili dojite, te ako provodite vreme u toplom, vlažnom okruženju.

Ograničite upotrebu šminke

Šminka se često koristi za prikrivanje prištića. Međutim to može začepiti pore. Kada nosite šimnku, izbegavajte masne, teške podloge i koristite proizvode koji nisu komedogeni.

Masni ili šamponi sa previše ulja, sredstva za pranje tijela, kreme za brijanje i proizvodi za oblikovanje kose mogu uzrokovati prištiće. Da biste sprečili pojavu akni po licu, odaberite nekomedogene opcije.

Ne dirajte lice

Ruke su najizloženije prljavštini i bakterijama. Svaki put kada dodirnete lice, neke od nečistoća koje začepljuju pore mogu se preneti na vašu kožu.

Redovno perite ruke i trudite se da dodirujete lice što je manje moguće.

Ograničite izlaganje suncu

Kratko izlaganje suncu može isušiti prištiće, ali dugoročno mogu uzrokovati velike probleme. Učestalo izlaganje suncu dehidrira kožu, što vremenom prouzrokuje da proizvodi više ulja i da blokira pore.

Važno je nositi kremu za sunčanje da bi ste sprečili rak kože. Međutim, mnoge kreme za sunčanje su masne. Stoga pazite kada birate kremu za zaštitu od sunca i bubuljica.

Nemojte cediti bubuljice na licu

Koliko god bilo primamljivo da stisnete belu bubuljicu na licu ili nosu, nemojte. Ceđenje bubuljica može uzrokovati krvarenje, ozbiljne ožiljke ili infekciju. Takođe može povećati upali i začepiti okolne pore, pogoršavajući prištiće.

Probajte ulje čajevca

Ulje čajevca je popularno sredstvo za prištiće. Njegovom upotrebnom se može smanjiti broj lezija.

Da bi ste koristili ulje čajevca za bubuljice, nanesite par kapi na upaljeno mesto. Takođe možete dodati nekoliko kapi u svakodnevno sredstvo za čišćenje ili ovlaživač.

Pre upotrebe nerazblaženog ulja čajevca na licu, uradite test da vi ste videli kako će koža reagovati. Nanesite nekoliko kapi na podlakticu i sačekajte nekoliko sati. Ako dođe do iritacije, razredite ulje pre upotrebe.

Koristite antibiotike

Antibiotici pomažu u smanjenju upale i bakterija na koži. Mogu se nanositi na kožu ili uzimati oralno. Oni koji se uzimaju oralno obično su poslednje sredstvo i koriste se uglavnom kada drugi tretmani nisu dali rezultata.

Dugotrajna upotreba antibiotika povećava rizik od rezistencije na antiviotike. Ako vam lekar preporuči ovu vrstu terapije za prištiće obavezno razgovarajte sa njim o rizicima i nuspojavama.

Izbegavajte određenu hranu

Konzumiranje visokoglikemijske hrane može uzrokovati nastanak akni. Hrana i pića sa visokom glikemijom, kao što su čips, peciva od belog brašna i bezalkoholna pića, postižu visok nivo šećera u krvi i često su manje hranjivi od hrane sa niskom glikemijom.

Jedenje mlečnih proizvoda takođe može potaći nastanak akni i bubuljica na licu.

Smanjite stres

Stres ne uzrokuje prištiće, ali ih može pogoršati. Istraživanja pokazuju da kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi više hormona koji stimulišu ulja. Neke od aktivnosti koje će vam pomoći u upravljanju stresom jesu joga, meditacija, masaža i slične.

Prirodni lekovi za bubuljice na licu

Kombinacija određenih namirnica i biljaka te njihovo nanošenje može doprineti da se rešite svih onih potkožnih, belih i crnih akni i mitisera na licu.

I ovde treba biti obazriv ukoliko ste alergični na neku od namirnica.

  1. Med: Antibakterijska svojstva mogu u dobroj meri uticati na to da se akne i bubuljice na licu povuku
  2. Beli luk: Iako neprijatnog mirisa, beli luk ima značajna lekovita svojsta po kompletni organizam.
  3. Bogat vitaminom C može imati značajan efekat na vašu kožu
  4. Led: ukoliko je došlo do upale led može privremeno ukloniti tegobe.
  5. Belance: maska od jaja se često preporučuje kao način nege lica, stoga i nije čudno što belance kao njegov sastojak ima pozitivne efekte kad je u pitanju lečenje bubuljica na licu.
  6. Krastava: biljka koja takođe ima pozitivne efekte naročito ako se kombinuje sa kurkumom ili limunom.

Svi povremenom mogu dobiti prištiće. Mnogo je uzroka njihovog nastanka kao što su nivo hormona, stres, genetika, ishrana i spoljašnji uticaji. Neki lekovi takođe mogu dovesti do pojave bubuljica.

U najboljem slučaju bubuljice na licu su neugodne. U svom najgorem slučaju mogu izazvati trajne ožiljke, ozbiljnu anksioznost ili depresiju.

Kakav god plan prevencije odabrali, strpljenje i doslednost su ključni. Bubuljice na licu ne mogu nestati preko noći stoga je potrebno biti strpljiv.

Ovo je kratak vodič o tome gde se na licu najčešće pojavljuju bubuljice i akne i na koji načine je moguće sprečiti njihov nastanak. Neke od preporuka možete uvažiti i probati ali je naš savet da svakako potražite mišljenje vašeg lekara.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.