Bol u želucu može biti jako nezgodan i zna izazvati neprijatne situacije. Pa tako na primer osoba kod koje se pojave bolovi može imati problem da dođe u stanje grča odnosno da ne može da se ispravi.

Teži slučajevi su oni kad nastane nemogućnost kretanja. Ukoliko se bolovi javljaju u intervalima, svaki sledeći može biti intenzivniji.

Međutim, bol u želucu i stomaku je uobičajena i obično ne bi trebalo da bude znak ozbiljnog zdrvstvenog problema. Čak i kada postoji ozbiljan osnovni uzrok, brzo i pravovremeno lečenje može ublažiti bol i sprečiti ozbiljnije komplikacije.

U ovom članku ćemo vas upoznati sa nekim osnovnim uzrocima oštrih bolova u stomaku koji se mogu naizmenično pojavljivati.

Šta uzrokuje bolove u želucu

Teško je dijagnostikovati uzrok oštrih bolova u stomaku samo na osnovu tog simptoma. Potrebno je i uzeti u obzir i ostale simptome i faktore koji tome doprinose.

Neki od najčešćih uzroka bolova u želucu jesu:

Gasovi

Iako gasovi ne bi trebali uzrokovati dugotrajnu štetu, bol može da varira od blage i dosadne do jake i oštre. Mogu trajati nekoliko minuta i prestati, a zatim da se opet jave u gorem obliku.

Brojni problemi mogu prouzrokovati gasove:

  • Probavene smetnje
  • Želučani virusi
  • Sindrom iritabilnog creva
  • Udisanje previše zraka
  • Osetljivost na hranu, kao što je netolerancija na laktozu

Lekovi koji će vam olakšati ovaj vid tegobe mogu se kupiti u apotekama čak i bez recepta. Mimo lekova, mnogo ljudi pribegavaju drugim metodama kao što su topli jastuci koje se stave na stomak ili nežna masaža stomaka.

Ukoliko bolovi postanu učestali i jaki trebalo bi da potražite savet lekara koji će sigurno pomoći prilikom dijagnostikovanja osnovnog problema. Tada ćete dobiti i jasne upute kako smanjiti bolove.

Stomačni virusi

Stomačni virusi uzrokuju intenzivne grčeve koji se takođe mogu javiti na kratko i nestati. Grčevi obično prethode povraćanju, nakon čega može doći do privremenog olakšanja.

Simptomi stomačnih virusa mogu trajati nekoliko dana, a može doći i do pojave temperature i bolova u mišićima.

Ove tegobe obično nestanu posle nekoliko dana a bitno je da tokom tog perioda pijete puno vode. Ako se simptomi pogoršaju ili dođe do dehidratacije, obavezno se javiti lekaru.

Problemi sa jetrom i žučnom kesom

Ukoliko se pojavi bol u gornjem delu desnog stomaka mogao bi biti signal da imate problem sa žučnom kesicom, kao što je žučni kamenac.

Žučni kamenac može začepiti kanale kesice, što otežava probavu. To uzrokuje bol koja se pojavljuje ubrzo nakon jela, posebno nakon vrlo masnih obroka. Osobe sa kamencom mogu primetiti da se bol pojavljuje nekoliko sati nakon jela, traje 4-6 sati, a zatim nestaje.

Ukoliko se desi da osoba povraća, dobije bledu stolicu ili temperaturu trebalo bi potražiti hitnu medicinsku pomoć.

U suprotnom, možete potražiti lečničku pomoć radi dijagnoze i plana lečenja.

Probavni poremećaji

Širok raspon probavnih smetnji može izazvati periodične oštre bolove u stomaku. U većini slučajeva bol se pogoršava ubrzo nakon obroka, jer telo reaguje na varenje hrane.

Potencijalni krivci za to su:

  • Upalne bolesti creva, kao što je Kronova bolest ili kolitis
  • Osetljivost na hranu
  • Celikalija

Ovi bolovi mogu biti inteznzivne boli, ali obično ne predstavljaju hitnu medicinsku pomoć.

Ukoliko vodite neki dnevnik ishrane, to bi moglo pomoći lekaru prilikom dijagnostikovanja problema. Lekovi protiv bolova, odmor i slično mogu kratkoročno pomoći.

Čirevi na želucu (Gastritis)

Čirevi se mogu pojaviti na sluzokoži želuca ili creva. Uzroci uključuju:

Oni koji imaju čireve obično imaju oštro peckanje u stomaku. Peckanje može preći u osećaj „gorenja“ koji se diže prema grudima, zatim u usta ili grlo, što uzrokuje žgaravicu.

Ukoliko se pojede nešto kiselo tada najčešće može doći do ovog osećaja. Ovo se može ponavljati nekoliko meseci i potpuno nestati. Ali takođe može i postati učestalo, te tada treba tražiti savet lekara.

Kako se rešiti bolova u želucu?

Kao što smo rekli bol u želucu se može pojaviti privremeno, ali takođe može biti biti i hronična. Ukoliko bolovi postanu učestali svakako je potrebno obratiti se lekaru i uraditi detaljnije analize.

A šta ako se, bez neke prethodne istorije bolesti, iznenada pojavi bol u želucu. Svako u svom domaćinstu poseduje određene namirnice koje mu u tom trenutu mogu pomoći. Mi ćemo vam navesti neke načine gde prirodnim putem, bez lekova, možete da se rešite boli.

Čaj od mente (nane)

U narodu poznatiji kao čaj od nane je izuzetno koristan kod otklanjanja bolova u stomaku i želucu. Ukoliko se pojavi nadutost, preporuka jeste da se popije ovaj čaj koji uspešno stimuliše varenje i sprečava bolno grčenje.

Preventivno deluje kad je u pitanju pojava čireva na želucu. Ovaj čaj je svakako preporuka da se pije i kad ne osećate navedene tegobe. Menta je izuzetno zdrava i konzumiranje ovog napitka treba da vam bude navika.

Soda bikarbona

Verovatno ste od starijih čuli da nekad popiju čašu vode sa jednom kašikom sode bikarbone. I to zaista deluje. Ona smiruje želudac i neutrališe želudačnu kiselinu. Nakon što popijete sodu bikarbonu dolazi do hemijske rekacije koja za posledicu ima ublažavanje kiseline u želucu i eliminisanja osećaja „gorenja“.

Masnoće koje unosimo putem ishrane se mogu lakše rastvoriti ukoliko se konzumira soda bikarbona. Kada se jave bolovi u želucu, ovaj ritual možete ponavljati od jedne do dve sedmice kako bi bolovi nestali. Ukoliko ne da efekta, obratite se lekaru.

Đumbir pomaže kod želudačnih tegoba

Pisali smo već o đumbiru kao izuzetno lekovitoj biljci, pa je tako njegova uloga prilikom bolova u stomaku jako bitna. Ublažava grčenje, te umanjuje osećaj mučnine.

Par grama đumbira usitnite (možete uzeti i đumbir u prahu) i prelijte vrelom vodom. Nakon što se ohladi možete popiti. Ovaj proces ponavljati jednom dnevno.

Kurkuma pomaže

Dokazano uklanja stomačne bolove i nadutost. Ukoliko imate problema sa probavom i dijarejom preporučujemo da koristite kurkumin prah.

Ovaj prah možete koristiti u kombinaciji sa jogurtom, gde ćete pomešati jednu kašiku u šolji jogurta i odmah popiti. Više o kurkumi.

Čaj od kamilice

Opštepoznato je da kamilica ima izuzetno lekovita svojstva. Ukoliko je došlo do upale sluzokože želuca ova biljka je odličan izbor. Smanjuje stomačne bolove i žgaravicu, te smiruje želudac.

Bolovi koji izazivaju čirevi na želucu i dvanaestopalačnom crevu mogu biti neutralisani ispijanjem čaja od kamilice.

Dodatni saveti da se rešite bolova u želucu

Jedan od glavnih uzroka pojave bola u želucu jeste i konzumiranje alkohola i cigareta. Ne moramo spominjati koliko su ovi poroci štetni za kompletan organizam. Cigarete i duvanski dim iritiraju grlo i mogu izazvati gorčinu, dok alkohol deluje kao toksin u želucu.

Svi imamo poroke i teško ih se rešavamo, ali ako već ne možete da ostavite gore navedene, onda nastojte da ih svedete na najmanju moguću meru.

Koristite tople obloge i jastuke

Ukoliko se pojave bolovi, možete ih privremeno neutralisati tako što ćete koristiti tople obloge koje ćete staviti na stomak. Da li je to zagrejan peškir, flaša tople vode ili nešto treće nije bitno. Stavite nešto toplo na stomak i to će vam pomoći, jer toplota podstiče varenje.

Pijte dosta vode

Da ne bi došlo do dehidratacije, svakako je obavezno da se unosi određena količina vode. Da bi digestivni trakt normalno funkcionisao potrebo mu je tečnosti odnosno vode. Ukoliko imate dijareju ova praksa je obavezna.

Jedite na vreme

Kada kažemo ovo to pre svega mislimo na razmak između obroka i spavanje. U svetu nutricionizma je preporučljivo da se punog stomaka ne ide na spavanje. Dakle, obavite obrok bar 2 sata prije nego što odete u krevet.

Na taj način ćete dati vremena organizmu da svari na pravi način unesene namirnice, te ćete smanjiti šansu da se pojave bolovi u stomaku i želucu.

Rezime

Oštre, povremene bolove u stomaku teško je zanemariti, posebno kada se pojave sa drugim simptomima.

Iako mnogi uzroci ove boli nisu štetni, drugi mogu dovesti do teških komplikacija. Ako osoba nije sigurna u svoju bol u stomaku, najbolje je razgovarati s lekarom. Gotovo je nemoguće dijagnostikovati uzrok bolova u stomaku na osnovu samo simptoma.

Lekar može izvršiti određene pretrage, pitati o anamnezi neke osobe ili pregledati stomak da bi se postavila tačna dijagnoza. Brzo lečenje može u većini slučajeva smanjiti ili ublažiti bol i sprečiti komplikacije.

Author

Autor na blogu sa višegodišnjim iskustvom iz oblasti fizikalne terapije, fitnessa i programa ishrane.